71
Следвайте ни

Смолянчани платиха на НАП с 11 млн. лева повече от планираното

viber icon

Общо 197,97 милиона лева са постъпленията в Националната агенция за приходите, офис Смолян през 2021 година, което е с 11  млн. лв. над планираното и с над 28 млн. лв. повече от предходната 2020 г. Запазва се ръстът на доброволно спазване на данъчното и осигурително законодателство от страна на бизнеса и гражданите, като постъпленията в хазната също устойчиво нарастват, отчитат от офиса на НАП в Смолян.

През 2021 година приходите за централния бюджет възлизат близо на 90 млн. лв., което с близо 25.6% повече от предходната 2020 г. От тях над 38 млн. лв. са постъпленията от данък добавена стойност, които са и с най-висок ръст в сравнение с миналата година – близо 13 млн. лв., отчитат от НАП Смолян.

Близо 16 млн. лв. са платени от бизнеса за корпоративни данъци, а 32 млн. лв. са от данък върху доходите на физически лица, което е с 18,02% повече в сравнение с 2020 г.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски е 108,5 млн. лв., като от тях 65 млн. лв. са за държавно обществено осигуряване, 29 млн. лв. – за здравноосигурителни вноски и близо 15 млн. лв. – за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Ръстът в приходите от осигурителни вноски надвишава 10 % спрямо предходната година.

„Измина още една трудна година в извънредна епидемична обстановка. Независимо от трудностите, бизнесът и гражданите коректно спазваха ангажиментите си към бюджета. Ценим високо това“, каза по повод постъпления в НАП  директора на офис Смолян Таньо Караманолов.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?