Следвайте ни

Смолян оглави страшната класация по брой заразени на глава от населението

viber icon

Област Смолян е на първо място в страната по брой установени случаи на COVID-19 на глава от населението, обяви на брифинг областният управител на Смолян Недялко Славов. 

"346 са случаите на COVID-19 в област Смолян от началото на извънредното положение, като само за последната седмица те са 127, главно заради завода за автомобилни части в Смолян", посочи Славов.

През почивните дни има два нови смъртни случая – жена на 84 г. от Смолян и мъж на 86 г. от Борино. Те са с много придружаващи заболявания – астма, склероза, хипертонична болест, застойна сърдечна недостатъчност. И двамата са получавали кислород, съобщи д-р Марин Даракчиев, изп. директор на МБАЛ – Смолян.

Общият брой на смъртните случаи в областта вече е 7. Излекувани са 157 души, активни са 182 лица, като 152 са амбулаторни на домашно лечение. Хоспитализирани са 30 пациенти – 17 в Смолян, 3-ма в Мадан, 2-ма в Девин, 5 в Гоце Делчев, 2-ма във София и 1 в центъра за психично здраве в Смолян.

„Област Смолян е на трето място в страната по брой установени случаи след София и Пазарджик. Спрямо общия брой население, областта е на първо място с 1 случай на 300 души население, след нас са Видин и Плевен“, отбеляза Славов. Според него, алгоритмите за откриване на заразата на РЗИ се изпълняват изключително стриктно и така се стига до много широк кръг на контактни лица и се тества голям брой от тях. "Активното търсене, допринася за тези данни на относително висок брой заразени спрямо общия брой население. Ние анализирахме областта като рискова още в началото на пандемията и затова говорят няколко фактори. Икономиката ни е отворена към Западна Европа и вътрешността на страната, относително голям брой са хората, които работят в Западна Европа от региона, като много от тях се прибраха по време на извънредното положение. Не сме изолирана област. Лечебните заведения спазват стриктно алгоритмите и вземат много проби и при най-малкото съмнение. Това също допълнително дава принос към този резултат, за който говорим“, коментира Славов.

Според директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева, големият брой на установените случаи е най-вече заради двете огнища в Доспат и в завода за автомобилни части в Смолян.
„До началото на юни имахме само 46 позитивни. Другите 300 са само за един месец. В рамките на 30 дни, има 300 новооткрити. Причината за това е огнищата, както и късното откриване на първите случаи в тях. Важното в тези колективи е ранното откриване, за да се прекрати веригата на разпространение, но при нас това не се случи. Хубаво е, че са леки
случаите. Едва 1/6 от тях са в болница, дано да продължи така. При толкова много позитивни вероятността за влошаване и прием в болницата е по-голяма“, каза още д-р Кубатева. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?