Следвайте ни

Смолян изпрати с аплодисменти певицата Христина Лютова в последния й път СНИМКИ

viber icon

Върволица от много смолянчани премина пред урната на народната певица Христина Лютова днес във фоайето на Родопския драматичен театър в Смолян, за да отдаде последна почит към големия родопски глас. Хората изпратиха певицата в последния й път в шпалир и с аплодисменти. Прахът на Христина Лютова ще бъде разпръснат днес от скалата Кайнадина над родния Смолян, каквото беше желанието й, каза дъщеря й, Марияна Павлова, която донесе от Англия урната с праха на майка си.

Почит пред тленните останки на певицата отдаде със сълзи на очи Валя Балканска. Двете с Христина Лютова са дългогодишни приятелки и колежки. Пред големия родопски глас се поклониха и гайдарят Петър Янев, много сегашни и бивши колеги на Лютова от ансамбъл "Родопа", много музиканти от региона, кметът на Смолян Николай Мелемов, председателят на ОбС - Смолян Венера Аръчкова, зам. кметът Марин Захариев, много смолянчани. Те оставиха своите послания към любимия родопски глас в паметна книга. 

Лютова почина след дълго боледуване на 12 май т. г. в Лондон, 12 дни преди да навърши 80 години. "На 12 август стават три месеца от кончината й. Поради пандемията, и понеже чакахме да отпадне карантината за влизането ни в страната, изпълняваме желанието й сега. А то беше да бъде кремирана и прахът й да бъде пръснат над любимия й Смолян", каза Марияна Павлова. Дъщерята на Христина Лютова също е известна певица, наскоро бе призната от "Рекордите на Гинес" за най-нисък глас на планетата. 

Христина Лютова е дългогодишна солистка на ансамбъл „Родопа“. През кариерата си е събрала и запазила над 400 песни. От тях в златния фонд на Българското национално радио се пазят над 40. През 1978 г. получава званието „Заслужил артист”. През 80-те години на ХХ век излизат 4 нейни грамофони плочи, направени са множество студийни записи в БНР и заснемания в БНТ. Популярни са изявите й с народния хор „Големите българските гласове” с диригент Здравко Михайлов и в създаденото от нея уникално с ниските си класове и плътни тембри каба трио „Родопея”. Репертоарът на триото е от автентичен и обработен фолклор и църковнославянски песнопения. Почетен гражданин е на Смолян.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?