Следвайте ни

Смолян №1 на малките матури в 4. клас

Децата се справят по-добре с диктовката, но трудно създават свой текст

viber icon

Четвъртокласниците от Смолян са с най-висок среден успех в страната от четирите национални външни оценявания, като оставят зад себе си на второ и трето място връстниците си от София-град и Варна.

В изпитите по български език и литература, математика, човекът и обществото, човекът и природата са се включили над 60 500 ученици от 1796 училища.

Резултатите сочат висока степен на постигане на държавните образователни изисквания за учебното съдържание, отчетоха от МОН. По български език учениците покриват  77,69%, по математика - 75,25 %, по "Човекът и обществото" – 77,8%, по "Човекът и природата" – 81,28 %

Резултатите са съизмерими с предходните години. Най–високи пак са постиженията по "Човекът и природата". Тенденция към повишение показват и резултатите по БЕЛ  - те са с 5 на сто по-високи спрямо 2018 г. и с 6% по-високи в сравнение с 2017 г.

По останалите учебни предмети резултатите са в близък диапазон – по математика са с 1,69% по-ниски в сравнение с 2018 г., но с 4,95% по-високи от 2017 г. Понижението по "Човекът и обществото" спрямо предходната година е 4,44%, а по "Човекът и природата" - с 1,53 %.

С най-слаби резултати по четирите предмета са четвъртокласниците от Шумен, Монтана и Сливен, а по БЕЛ - Монтана, Силистра и Сливен.

Най-ниските резултати са отчетени за въпросите със свободен отговор, които предполагат допълване и създаване на кратък текст. За въпросите с избираем отговор се запазва тенденцията за висока постижимост. За разлика от предходни години, децата са се справили по-добре на диктовката.

Подробности за Пловдивска област се очакват в края на седмицата.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?