Следвайте ни

Смолянчани се поклониха пред Родопската Шипка

Смолян отбеляза тържествено 107 години от освобождението на Родопите и празника на града. Смолянчани се поклониха пред подвига на героите, дали живота си за свободата на Родопите пред паметника-костница на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка.

Панихида за загиналите в боевете на върха отслужи архимандрит Висарион. Смолянчани почетоха с цветя и венци и паметника на полк. Владимир Серафимов в Смолян. Кулминацията бе вечерта с тържествена заря-проверка. В ритуала участваха 101 Алпийски полк-Смолян, Представителния духов оркестър на Сухопътните войски-Пловдив, Трети ученически гвардейски отряд-Смолян и ученически блок от ППМГ „Васил Левски“.

За празника в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ за първи път се надпяваха "Гласът на България" Атанас Кателиев и гласовете на НУФИ „Широка лъка“. В музикалната “битка“ Кателиев изпя български и английски песни от поп-музиката, а представителният хор на НУФИ“Широка лъка“ - изпълнения от всички фолклорни области, автентични и обработени песни. Бурни аплодисменти предизвика изпълнението на песента, с която хорът спечели първия кръг в шоуто„ България търси талант“.

"Преди две години училището участва в проект за детска музикална играчка, която вече се продава в магазините от верига „Джъмбо“. В тази играчка звучат гласовете на участничките в надпяването и те изпълниха две от тези песни, за да зарадват най-малките зрители в залата", каза директорката на НУФИ  Стоянка Тенова. Изненада за присъстващите бяха предизвикателствата, които си отправиха един към друг участниците в надпяването. Кателиев облече носия и направи импровизация с родопска гайда. Хорът на НУФИ“Широка лъка“ отвърна с песен на Адел, изпълнена от солистката Елена Георгиева. Накрая всички заедно – участници и зрители изпяха песента „Хубава си моя горо“.

 

Петя Гайдарова

Кореспондент Смолян екип "регион"

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?