Следвайте ни

Смилян "мобилизира" Енгелс, Маркс, Ленин и Живков за ремонт на читалището

viber icon

Смилян "мобилизира" Енгел, Маркс, Ленин и Живков за събиране на средства за ремонт на читалището. От селото обявиха аукцион за продажба с наддаване онлайн на повтарящи се томове в библиотеката на читалището от изданията на Фридрих Енгелс, Карл Маркс, Владимир Илич Ленин, Георги Димитров и Тодор Живков. Надеждата е да привлекат вниманието на колекционери към поредиците на титаните на марксизма-ленинизма.

Наддаването за томовете ще се обявява  онлайн. Библиотеката притежава 26 дублиращи се томове от трудовете на Ленин, 21 тома от Тодор Живков и единични бройки на Енгелс, Маркс, както и достатъчно томове, които се повтарят, от трудовете на Георги Димитров. "Библиотеката запазва по една пълна поредица от томовете на авторите, съгласно указанията на Министерството на културата. Останалите ги продаваме, тъй като спешно са ни нужни средства за довършване на ремонта на сцената на читалището и библиотеката", каза секретарят на читалището Илия Годев.

Ремонтът на сцената започна от миналата година със собствени средства на читалището и дарения. Преди няколко години бе пренареден покрива със стари керемиди. Сега са нужни общо около 60 000 лв. за ремонти в сградата, които от читалището се надяват да съберат с различни инициативи. "Около 16 000 лв. са нужни за смяна на дограмите на библиотеката и помещенията на етнографската сбирка на смилянския фасул.

За нови помещения за етнографската сбирка са нужни около 30 000 лв. за експозиционна мебел, дограма, мултимедия и ново съдържание. Средства са нужни и за довършване на ремонта на сцената", каза Годев.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Истина

Истина

13.08.2020 | 12:36

Кмета на Смилян -работаря пак ли му трябват пари ? И може ли да продаваш книги на забранени от закона терористи и масови убийци ? Що за извращение? Да грабва теслата и да почва да чука пирони ,стига е мрънкал само за пари

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?