Следвайте ни

Смилян изненада региона, има вече две аптеки

viber icon

Смолянското село Смилян се сдоби отскоро с две аптеки и с това предизвика завистта на жителите от десетки села в региона, които от години нямат нито една.

Най-големият проблем на жителите в малките села пръснати в планината е сдобиването с лекарства. На много места кметовете са основните снабдители с хапчета по принуда. Те събират един път месечно куп рецептурни книжки на възрастни хора, които няма как да се снабдят с лекарства и с часове чакат в аптеките в Смолян, за да вземат заветните хапчета. Възрастните хора по селата причакват и всеки с автомобил, за да го помолят да им купи хапчетата.

Жителите на Смилян са около 2000, но двете аптеки обслужват и близо 30 малки села пръснати по баирите по поречието към изворите на река Арда до границата с Гърция, казва кметът на Смилян Чавдар Червенков. Местни отворили свои аптеки, тъй като им е рентабилно за толкова население да поддържат финансово обектите.

"Живо село сме, факт е, че имаме близо 20 бебета в Смилян. Имаме трима зъболекари в Смилян, кое село може да се похвали с това? Хората слизат от малките села и си купуват лекарства и ходят на зъболекар. Отскоро имаме двама души партонажна грижа, назначени към кметството по програма свързана с коронавируса, които снабдяват възрастни и самотни хора в Смилян и селата наоколо с хранителни продукти и лекарства", каза Червенков. 

В друго от по-големите смолянски села - Момчиловци, което е с 1100 жители, аптека няма от години. Кметицата на село Сийка Суркова събираше десетки рецептурни книжки на възрастни хора по време на извънредното положение през пролетта.

"Няма как, няма кой да ги снабди хората с лекарства, най-близката аптека е на 13 км в смолянския квартал Устово. И като имам работа в Смолян събирам книжките и зареждам хората с лекарства. Сега имаме назначени двама души в кметството за патронажна грижа, които от месец май вършат тази работа. Но проблема с липсата на аптека е голям, търсим някой местен, който да отвори такава в селото. Имаше желаещ, но го спряха и изискванията за помещението и дейността, които са големи, както и риска дали ще е рентабилно. Ако се отвори аптека в Момчиловци, ще се улеснят хората и от селата Кутела, Виево, Петково. Нужна е държавна политика за малките населени места в много направления", казва Суркова. 

 

 

 

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?