Следвайте ни

Смилян атакува Гинес с пано от 55 кг фасул

viber icon

Смолянското село Смилян е готово с гигантското си пано от фасул за кандидатстване за Рекордите на Гинес, съобщи Илия Годев, секретар на НЧ „Проф. д-р Асен Златаров 1927“ – с. Смилян.

Селото ще търси световно признание за творбата от смилянски фасул, изработено от най-много хора в света. Паното се намира в Етнографската сбирка "Смилянски фасул и традиционни родопски терлици" в читалището в селото, известно като столицата на фасула.

Общо 23 045 души от цял свят са участвали в направата на творбата. Първото зърно беше поставено през 2006 година от д-р Петър Фиданов, който тогава беше областен управител на Смолян. Д-р Фиданов е водещ травматолог в Смолян.

След това туристи и гости на региона лепиха върху паното шарени и бели половинки от бобчета от двата прочути сорта, които отглеждат в Смилян. Срещу всяка залепена на паното половинка от фасулево зърно посетителите записваха в специална книга имената си и датата, на която са участвали в сътворяването на паното. Всеки посетител имаше право да залепи само едно зърно на паното. Последното фасулево зърно бе поставено от президента Румен Радев, който този уикенд бе на посещение в селото.

Идеята за паното е на тогавашния кмет на Смилян Сафидин Чикуртев и инициативна група, а дизайнът на изображенията върху канавата е на местния художник и дърворезбар Илко Велинов. 

"Предстои огромното пано да бъде почистено и консервирано. След това кандидатурата му ще бъде регистрирана за вписване в Книгата на рекордите Гинес. В надпреварата не участва размерът на паното или килограмите фасул, залепени в него. Паното ще кандидатства за най-голям брой уникални участници, включили се в неговата изработка. Над 55 кг тежи фасулът, залепен на паното", каза Годев. 

Фасулевото пано е с размери 3.36 на 2.10 метра. На него са изобразени символи от забележителностите на селото и поминъка му. В центъра са няколко чана (звънци), вплетени в контури един в друг, а в основния чан е изобразена часовниковата кула, която е знакова за Смилян. 

Сред лепилите зърна на паното са видни общественици, политици, дипломати, много чужденци и българи от всички краища на страната, както и от чужбина. През 2017 г. кръстен на родопското село Смилян българин също залепи фасул върху паното. Той пристигна специално да остави отпечатъка си върху него. Смилян Павлов е от Сливница, но живее в Лондон. Той бил кръстен на Смилян, тъй като баща му много харесвал селото.

От тази неделя паното е в завършен вид.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?