Следвайте ни

Смъртоносната отрова в р. Юговска се изляла от незаконна тръба на "Лъки Инвест"

Цианидът при наднормени количества брокира клетъчното дишане

viber icon

Свързани новини

Незаконно заустване в Юговска река и авария на съоръженията на фабриката на "Лъки Инвест", където се обработват рудите, са причините за бруталното замърсяване на водата с цианиди, които се считат за смъртоносна отрова. Тръбите от хвостохранилището са отведени директно в реката. Замърсяване е установено и в река Чепеларска. Това е недопустимо, коментира министърът на околната среда Емил Димитров. 

Помпите не работят, защото са аварирали, а фабриката е извън експлоатация от четвъртък.  

 Допустимите норми са превишени многократно, както "Марица" вече писа. 

Емил Димитров и областният управител Дани Каназирева провериха на място откъде е тръгнала отровата. В 11 часа в областната администрация се свиква заседание с участието на представителите на Напоителни системи и  Басейнова дирекция. 

На третия ден, след като станах министър, помолих най-добрите специалисти да ми направят карта на всички хвостохранилища в страната и да ми кажат в какво състояние са, каза Ревизоро. "Нипроруда" може да даде информация дали има дренажи, мембрана и дали пропускат, защото хвостохранилищата се водят потенциално опасни, коментира министърът. 

Шефката на РИОСВ - Смолян Екатерина Гаджева обясни, че е стартирано наказателно производство след първия случай на замърсяването. Максималната глоба за заустване без разрешително е 10 000 лева. В случая нарушението е друго - умишлено, при което хвостът е паднал на дъното и във водата се е излял цианидът, който се ползва за обогатяване в минната индустрия, обясни Гаджева. В понеделник ръководството на фирмата е поканено да си получи наказателното постановление. Глобата за предишното замърсяване още не е наложена. 

Цианидът е отровно вещество, което при наднормени количества брокира клетъчното дишане. 

Както вече писахме, министърът твърди, че за питейната вода в района на Бачково, Асеновград и Смолян няма проблеми, но са затворени шлюзовете за напояване. Прокуратурата е сезирана и образува веднага проверка. На кметовете е разпоредено да предупредят хората да не не ползват вода от реките за напояване на животни. Спряно е подаването на водата и към рибарниците, взимат се проби за питейната вода, каза Дани Каназирева.  
 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари (2)

Таня Хрисъова

23.02.2020 | 15:57

За затвор са от лъки инвест. Такава брзотговорност

Отговори
0 0

Таня Хрисъова

23.02.2020 | 15:56

БОЖИЧКО, КАК Е ВУЗМОЖНО, ЦИАМИД В РЕКАТА. ЗА ЗАТВОР СА ОТ ЛЪКИ ИНВЕСТ.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?