Следвайте ни

След люта битка: Кметът на Забърдо спечели делото за изборите

viber icon

След люта битка кметът на чепеларското село Забърдо Валентин Черпоков спечели делото за изборните резултати във Върховния административен съд (ВАС). С решение на тричленен състав се отхвърля окончателно жалбата на опонентката му за кметския пост Росица Каварджиева, която искаше касиране на изборите. ВАС прие, че вота в селото не е опорочен и потвърди решението на Общинската избирателна комисия в Чепеларе за обявяването на Черпоков за избран за кмет на Забърдо на втори тур на местните избори, които се проведоха на 03.11.2019 г. 

Каварджиева оспорваше протокола на секционната избирателна комисия в Забърдо и се жалваше за куп нарушения. Според заключението на представител на Върховната административна прокуратура, жалбата й е неоснователна. "Като е приел, че при установената фактическа обстановка не може да се обоснове извод за допуснати нарушения в процедурата по избор на кмет на с. Забърдо при проведения втори тур на изборите и е потвърдил оспореното пред него решение, първоинстанционният съд е постановил обоснован и мотивиран съдебен акт, който следва да бъде оставен в сила", се казва в решението на магистратите.

От ВАС посочват, че в Протокола на СИК – с. Забърдо, така и в протокола на ОИК – Чепеларе правилно е записан броя на избирателите, както и че при съставяне на същия не са допуснати съществени процесуални нарушения. По делото не са се доказали и останалите твърдения, че в избирателните списъци неправилно са вписани лица, без да имат право да гласуват. От посочените 59 лица, от които трима се повтарят, 31 не са гласували. Някои лица изобщо не са вписани в избирателните списъци, а и да са вписани не са гласували, има и посочени имена, които няма. 28 избиратели от списъка на Каварджиева са упражнили законно правото си на глас на втори тур. Освен това, независимо от броя на адресно регистрираните лица, няма данни техният вот да е повлиял на решението на ОИК за обявяване на изборния резултат и това не може да бъде проверено по никакъв начин предвид тайната на вота на всички гласоподаватели, сочи решението. Съдът е отбелязал, че при липсата на доказателства, неоснователни са и оплакванията, че при провеждане на изборите е извършвана агитация в подкрепа на спечелилия кандидат и че председателя на СИК е поддържала телефонна връзка, за да осведомява Черпоков и временно изпълняващия кмет на с. Забърдо относно това, колко са гласували. А дори и при извършена агитация, то избирателят сам си решава за кой кандидат да даде своя вот и свободно да изрази волята си, посочват магистратите.

Чепеларското село Забърдо си избра за пореден мандат досегашния кмет Валентин Черпоков от ВМРО - БНД. Той спечели 50.92%, пред Каварджиева от ДПС, която получи 48.55%. Между двамата кандидати имаше само 9 гласа разлика.

"Искам публично да разкажа какво се случи на тези избори едно към едно. Разочарован съм, хора ме продаваха за 500 и 1000 лв. Това бяха най-тежките ми избори от 20 години. А толкова добро съм правил на хората, като линейка съм бил години наред. В хирургиите мислеха, че съм от персонала, вечно бях там, все с различни хора от селото. И накрая такава жестока неблагодарност, предателства, продажби. Няма да го забравя, семейството ми искаше да се откажа", коментира Черпоков.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?