Следвайте ни

След 43 години отново разселват диви зайци

Новините от Пазарджик и региона

viber icon
Александра МУСИЕВСКА,Пазарджишка Марица

Ловците от ЛРД "Сокол 1893" днес разселиха 8 заека. Разселване на този вид дивеч се извършва за първи път от 1974 година насам. Животните бях пуснати в Овчеполци и Црънча. Въпреки дългото пътуване от Луковит, животните се оказаха живи и веднага тръгнаха да бягат из новите си местообитания. Те веднага се скриха в близките борови гори.Кметовете на двете села Костадин Карабончев и Евгени Атанасов, които са и ловци, бях изключително доволни, че дивечът е разселен именно на техните територии. Много съм щастлив,че част от зайците бяха разселени в Црънча. Взети са всички мерки за безопасността им. Ловците се предупредени да не пускат кучетата си и да не стрелят по такъв вид дивеч, заяви Евгени Атанасов.
Проектът е пилотен, както за Пазарджик, така и за цяла България. До този момент разселване на заек е имало в Благоевград и сега в Пазарджик. Местните ловци се надяват догодина да бъдат пуснати между 30 и 50 заека. Животните ще подобрят генофона и ще усилят имунната система на тукашната популация. По думите на председателя на ловното сдружението Евгени Абаджиев всички зайци са братовчеди, затова е безспорна нуждата от нови животни. тъй като популацията на див заек в Пазарджик е по-малка в съпоставка с тази преди 40 години.
Освен заек, днес бяха разселени и 60 фазана в Черногорово. За този ловен сезон ловците са разселили общо 2260 на цялата територията на ЛРД "Сокол 1893", ръководителят на сдружението Илия Долев. Преди старта на сезона пък са пуснати още 1100 от пернатите./ Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?