Следвайте ни

Скулптор от Сопот извая паметник на хан Котраг

Величавата фигура на Кубратовия син ще отпътува от Подбалкана към град Тетюши в Татарстан

viber icon

Скулптор от Сопот извая внушителен паметник на хан Котраг, един от братята на хан Аспарух и основател на Волжка България. Монументът заедно с постамента ще е висок 5.20 метра, а фигурата на хана на кон е 3.20 метра. Скулптурната композиция потегля тези дни  от Сопот за руския град Тетюши в днешен Татарстан. Градчето е на около 120 километра от Казан - столицата на руската република.

Паметникът ще бъде монтиран на един от високите хълмове на десния бряг на  Волга. От там българския хан Котраг ще гледа към другия бряг на великата река, към града Болгар, който той основал преди повече от 1300 години.

За мен беше голяма чест и радост да изпълня и изработя фигурата на хан Котраг. Както всеки автор очаквам да бъде приета добре, да носи радост на хората. Идеята е този паметник да бъде един вид  репер - откъде са тръгнали нашите предци, кой е създал Волжка България. Така ще е жив българският дух по света, казва скулпторът  Дишко Дишков.

Проектът за скулптура - паметник на хан Котраг, е на фондация „Въздигане“, която възложила изпълнението на Дишко Дишков. Там работи огромен екип от историци и възстановчици. А фигурата на хан Котраг е възстановена от Милен Петров. Той направи всичко необходимо образът на втория син на хан Кубрат да е най-близо до епохата - облеклото на героя, амунициите на коня, въоръжението да съответства на тези, които са носили българите от 7-8-и век. База за това да бъдат пресъздадени вярно облеклото, оръжията и  амунициите са и артефактите, открити при археологически разкопки около днешния Болград. Така уверено мога да кажа, че всичко е съобразено с епохата и максимално се доближаваме до историческия образ, разказва скулпторът.

Той работи по проекта едва четири месеца, времето е  твърде кратко, но талантът, познаването на историята и опитът от предходни монументални творби се оказват полезни.

В хода на работата дават рамо на Дишко Дишков двама от най-известните сопотски майстори, негови близки приятели.

Евгени Димов, майстор на украсено оръжие, дърворезбар и гравьор, направи сабята и ножа, а Георги Тодоров-Гец изработи лъка, щита, колчана със стрелите.

Много съм им благодарен за помощта, справихме се в срок, признателен е скулпторът.

Паметникът на хан Котраг ще бъде официално открит на 27 юли в Тетюши. А Дишко Дишков ще замине там няколко дни по-рано, за да участва в неговия монтаж. Маестрото вече е видял изображения на  постамента - цял камък, оформен по чертежи, направени от него и от специалисти на фондация „Въздигане“.

Откриването на фигурата е кулминацията от четиридневни тържества. Първият ден е посветен на посещение на исторически места. Церемонията по откриването на паметника ще е на втория ден, на следващия ден ще има демонстрация на старини занаяти, съхранени от времето на Волжка България. На следващия ден има празнична програма с участието на фолклорни състави.

Само преди три години по поръчка на фондация „Въздигане“ Дишко Дишков направи паметник на другия Кубратов син и брат на хан Аспарух - Алцек, за когото "Марица" подробно писа. Скулптурата беше поставена в италианското градче Челе ди Булгерия, на около 400 километра на юг от Рим, докъдето хан Алцек завел своите хора и основал общност. И днес там топонимията е изобилства от български места. Най-големия топос - планината, се нарича Булгерия,  а наоколо има още над 700 селца, по-големи населени места  и местности, чиито имена са български или с български корени, припомня скулпторът.

При откриването на паметника на хан Алцек Дишко Дишков бе приветстван от местната управа и жителите на Челе ди Белгерия. А фигурата на Алцек стана символ на Челе ди Булгерия за местните хора и във всички справочници.

Основателят на новата държава

Хан  Котраг е вторият син на хан Кубрат от прабългарския род Дуло. Според византийските хронисти Никофор и Теофан Изповедник след смъртта на баща си и разпадането на Велика България, Котраг разширява влиянието на своите прабългари нагоре по река Волга. Според други неназовани източници той действително е втори син на Кубрат, но собственото му име не е известно, а името Котраг показва, че е стоял начело на племето котраги, вероятно като наместник на своя баща още преди смъртта на хан Кубрат. Счита се, че Котраг има двама синове - Ишкул, починал през 707 година, и Ирхан. Котраг е запомнен като основател на Волжка България, като неговите наследници достигат земите на съвременен Татарстан, където се установяват сред местните угро-фински племена.

През 922 година в двора на кутригурите пристига арабски пратеник на име Ибн Фадлан и през същата година ислямът е приет като официална религия на Волжка България. За столица е избран градът Болгар, наричан и Урус Болгар, което означава Велики Болгар. Волжка България остава независима до 1236 година, когато е завладяна от монголско-тюркските орди на Бату хан - монголски владетел, син на Джучи и внук на Чингис хан.

И днес около град Болгар продължават археологическите разкопки, като се търсят артефакти от времето на Волжка България, разказва Дишко Дишков. Вълнението да се докосна до тези места наистина  е огромно, признава той.

Велики дела

Дишко Дишков е автор на 13-метровата бронзова фигура „Тракийски стрелец“, монтирана неотдавна край Варна.

Сред внушителните творби на сопотския скулптор е конна фигура на генерал Никола Иванов, ръководил боевете за Одрин през Балканските войни. Тя е поставена край Свиленград, където е бил щабът на ген. Никола Иванов.

Преди това Дишко Дишков реализира два от най-значимите си проекти - той е автор на бронзовите бюст-паметници на генералите Георги и Владимир Вазови в Сопот и на Монумент на мира. Той е открит във ВМЗ през 2016 година по случай 80 години от създаването на Вазовските машиностроителни заводи. Затова още същата година община Сопот награди скулптора с почетния знак на града.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

До аrat dealer

До аrat dealer

07.07.2019 | 19:37

Смешко вземи и се скрии неиде в някоя пещера непрогледна!

Отговори
0 0
art dealer

art dealer

07.07.2019 | 18:59

Стига с това възвеличаване на кутригуро-онокундура Валери Симеонов

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?