46
Следвайте ни

Скулптор направи 400 кг мечок от 25 200 пирона

viber icon

Скулпторът Антон Урдажиев направи 400 кг мечок от 25 200 пирона. Фигурата му отнела над 3 месеца работа. Мечокът е висок 2.70 м. Само пироните в него тежат 300 кг. Антон разказва, че най-трудно му било да изработи главата, тъй като трябвало да <210> придаде изразителност и емоционално състояние. Засега фигурата ще стои на открито, като целта е пироните да ръждясат, за да се получи автентичният цвят на кафява мечка. Мечокът може да се премества само с кран. От селото се удивяват на таланта на твореца.

Антон се прочу с огромните си скулптури, повечето от метал. Наскоро направи и внушителни фигури  от дъб на трите маймуни, познати като "Не знам, не чух, не видях", които красят дворно място в Пловдив. Всяка от маймуните тежи 200 кг.

Металните му скулптури преди мечока тежаха средно 150-250 кг и бяха направени от хиляди парченца арматура и заварки. Много от тях красят фоайета на обществени сгради и имоти из страната.

Антон е от рудоземското село Елховец и вае творбите си в работилница във фамилната къща в селото. Завършил е специалността "Скулптура" в Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив и Художествената академия в София в специалност "Металопластика". Харесва ми какво правя. Може би никъде по света няма подобна техника на моята, въпреки че много хора изработват скулптури от метал. След като завърших, се прибрах на село, защото тук имам свободата да работя и условия за това. Нямаше да го правя, ако не бяха обаче родителите ми, които са ми основните спонсори. Защото това, с което се занимавам, е лукс и ако не са те - твърдо да вярват в мен, няма да го има", казва художникът.

Семейството има фирма за шофьорски курсове в Пловдив и в нея работят баща му, майка му и брат му. Те финансират творенията на Антон и го подкрепят да ги прави. Неговата огромна пчела с пита краси рецепцията на петзвезден артхотел във Велинград. Игуана, хамелеон, бухал и скакалец пък красят двора на частна къща на първа линия до морето в Лозенец. Митологичният му феникс посреща посетителите във фоайето на една от най-големите фирми за продажба на метали - "Метал М" в София. "Всичките ми екстериорни пластики са вдъхновени от природата. Най-добрият източник на изкуство е природата. Желанието ми е градовете и селата да се украсяват по този начин, така че да има неща, които да радват хората, а не само да мислят за проблеми", казва Антон. Сега планира да направи и огромен благороден елен.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нина Колева

Нина Колева

29.10.2021 | 11:09

Поздравления за майстора! Уникално!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?