46

Ски учител се превърна в дядо Коледа, занесе куп дарения за двете братчета от Сивино

Ски учителят Венцислав Чавдаров се превърна в дядо Коледа за децата в семейство Мустафови от Сивино. Той дойде в смолянското  село не с шейна, а с микробус пълен с подаръци за семейство Мустафови. Все неща, за които семейството е мечтало - хладилник, готварска печка, съдомиялна бяха сред мечтаните уреди от петчленното семейство. Братчетата Антон и Венци получиха по един модерен телефон.

Майка им Медиха благослови дарителите. "Господ да го благослови човека. Да му връща даденото и стореното стократно. Даде ни неща, които ще ми улеснят домакинската работа. Нали съм инвалид, заради болестта върша всичко бавно и трудно. Не съм предполагала, че някога ще имам собствена съдомиялна. Хладилникът ни отдавана се развали и нямаше как да купим нов", каза майката. Педи около два месеца стана ясно, че двете братчета от Сивино са принудени да изминават по над 10 километра пеш, за да се върнат вкъщи от училището в Смолян. Заради липсата изобщо на автобус до Сивино, децата всеки петък се прибираха пеша до селото. Майка им се притесняваше, че мокри  и премръзнали ще са така цяла зима.

Семейството, макар и доста бедно, живее сплотено, в труд и борба с живота.

"Видях репортажа за децата и семейството. Трогна ме! Заедно с мои приятели и колеги решихме да им подадем ръка. Купихме им предимно домакинска техника и уреди, от които имат нужда. Искахме да ги изненадаме приятно, да ги зарадваме", каза Чавдаров. Той сподели, че срещата с децата и Медиха са го върнали в неговото детство. "Когато нямахме много, но бяхме щастливи. Това най-много ме трогна снощи. Въпреки немотията, в която живеят, въпреки болестта - това семейство бе щастливо. Удовлетворен съм, че помогнахме и бяхме причина за сълзите им от радост", каза още Венцислав.

Антон и Венци Мустафови учат в ПГТТ "Христо Ботев" Смолян, съответно в осми и девети клас. От Община Смолян разрешиха проблема с пътуването на децата. Сега кметът на Смилян ги вози с общински автомобил до Сивино. Местен превозвач пък дари на момчетата целогодишни карти, с които да пътуват до училище и до Смилян. Семейството живее скромно, под прага на бедност. Майката е инвалид, бащата добива дървесина в горите край селото. Имат пет деца, но в Сивино са останали само три от тях. През зимата бащата, често остава без работа, защото в гората не може да се работи. Тогава цялото семейство живее с инвалидната пенсия на Медиха, която е под 400 лева.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?