Следвайте ни

Първо в "Марица": Скандално! 5 часа крили за отровата в река Чепеларска

viber icon

Свързани новини

Изтичането на хвост в река Юговска, а оттам - в река Чепеларска, от хвостохранилището в Лъки е било в рамките на по-малко от час, заявиха от РИОСВ - Смолян. От фабриката на "Лъки Инвест" АД обаче крили в продължение на 5 часа за спукана тръба, причинила изливането на отровата.


Аварията е станала към 10 часа. В екоинспекцията в Смолян са алармирани за замърсяването от сигнал на тел. 112 чак в 15 часа днес. Дружеството, част от групата на КЦМ, е трябвало да уведоми своевременно РИОСВ - Смолян, но не го е направило.

Второто нарушение на предприятието е, че е допуснало заустване на непречистени води, обясни шефката на РИОСВ - Смолян Екатерина Гаджева. За тези нарушения предстои дружеството да понесе административно-наказателна отговорност. 

Експертите от екоинспекциите от Смолян и Пловдив, както и експерти от Басейнова дирекция и от Регионалните лаборатории към ИАОС отиват на проверка в предприятието. Междувременно фабриката е спряна поетапно съобразно  възможностите за изключване на мощностите. Тръбата е сменена веднага и е промито с вода, са констатирали експертите. 

"Какво е установено като замърсяване в реките ще покажат лабораторните изследвания от 8-те проби от водата, взети от експертите на Басейнова дирекция от теченията на реките Юговска и Чепеларска", посочи Гаджева.

Според фирмения сайт на КЦМ, групата е придобила „Лъки Инвест“ АД през 2004 г.  "Лъки Инвест" първоначално е работническо-мениджърско дружество. То става мажоритарен собственик на Горубсо - Лъки през 1999 г. с продажба от Агецията за приватизация на 80% от рудодобивното предприятие. 

Коментари (2)

Лиляна Иванова.

13.02.2020 | 05:45

Това Дружество май. Намирисва. На. ГНИЛО. И НА. БАТАК. КАКТО ВОДИТЕ НА РЕКАТА.. ПОЖЕЛАВАМ ИМ. ДА СТИГНЕ ДО. ТЯХНАТА ТРАПЕЗА. РИБАТА ОТ. МАРИЦА..!!!!

Отговори
0 0

Моби дик

12.02.2020 | 07:03

Ха добър ден само да знаете какво става вътре в завода всичко е за затваряне ако направят едно замерване на въздуха резултатите ще са шокиращи ама ..... всички си мълчат хванали са щастието под мишница

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?