71

Широка лъка събира гости на Песпонеделник

Широка лъка е любимо място за българите целогодишно и е едно от най-посещаваните села в България. Пълно е с външни хора всеки уикенд, без изключение, заради неповторимата си атмосфера на цяло населено място - архитектурен резерват.

Селото има два големи празника, като единият събира хиляди хора от цялата страна и от чужбина всяка пролет. Песпонеделник, кръстен на местните кукери -песяци, е най-атрактивната пролетна фиеста в региона. От днес започват тридневните празненства, свързани с обичаите за изгонване на злото и посрещането на пролетта, и селото отново ще пращи по шевовете от туристи. Открива се изложба на детски рисунки „Кукери“, а вечерта ще бъде представена битовата пиеса „Овчарска идилия“. В събота залата на НУФИ ще се препълни за пищния празничен концерт на учениците от музикалното училище, посветен на Трети март.

Кулминацията на празненствата тази година съвпада с националния празник 3 март. След поднасяне на венци и почит пред паметниците ще бъде открит Песпонеделник, който ще представи кукерските състави за фиестата. Хотелите и къщите за гости, дори и в околните села, са пълни с туристи за кукерския празник. През годините гостите за празника са между 2000 и 4000 души. В селото изчисляват, че преминаващите годишно туристи са равностойни с тези на големите музеи в страната. 

„Миналата година през музея в Згуровския конак са минали близо 9000 души. През музея галерия са минали близо 5 хиляди души само за 4-5 месеца“, посочва кметът Васил Седянков. Заради многото туристи в селото има поминък за местните и демографската криза не е толкова зловеща, както в други родопски села. 

Оцени новината

Оцени новината
3.2/5 от 9 оценки
3.2/5 от 9 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Жинко

Жинко

03.03.2024 | 15:09

Стадо помаци на каишки

Отговори
3 1
кенкен

кенкен

02.03.2024 | 10:01

Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност. Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват------> https://shout.to/keto

Отговори
1 4
БМДТ

БМДТ

03.03.2024 | 10:15

Що не идеш в Сиганската масла, да те ослабят ударно?

Отговори
1 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?