Следвайте ни

Широка лъка пее, свири и танцува: Млади таланти се надпяват с песните на Валя Балканска

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Третото издание на Националния фолклорен конкурс  „Широка лъка пее, свири и танцува“ ще се състои на 5 и 6 юни, съобщиха организаторите от Националното училище за фолклорни изкуства. Младите таланти, които ще участват в раздела „С песните на…“, през тази година ще трябва да научат песни от репертоара на Валя Балканска и да се представят с тях.

В първото издание на конкурса те се надпяваха с песните на Младен Койнаров, миналата година с песните на Бойка Присадова, а тази - с гласа от Родопите, който лети в космическото пространство с хитовата „Излел е Дельо хайдутин“. Вероятно на конкурса ще присъства и самата Валя Балканска, съобщи Стоянка Тенова - директор на НУФИ - Широка лъка. Конкурсът дава възможност за изява и сцена на талантливи деца от цялата страна от 7-годишна възраст до 12. клас.

Музикалното събитие, което популяризира и съхранява българския фолклор, е включено в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Регламентът на конкурса, който вече е оповестен,  включва разделите: индивидуални изпълнители, народни оркестри и камерни вокални групи, народни хорове и камерни вокални групи, народни танци, групи за автентичен фолклор и конкурса на песните на изявен народен певец, който предизвика голям интерес в предишните две издания. Най-талантливите деца си тръгват със стипендии от Министерството на културата и много награди.

Ценителите на фолклора се надяват тазгодишното издание на „Широка лъка пее, свири и танцува“ да се превърне в пищен празник, след като конкурсът през изминалата пандемична 2020 г. звучеше само в залата, без публика.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?