Следвайте ни

Шест държави се представят на "Дорково, 2019“

Двайсет и първият Международен фолклорен фестивал "Дорково 2019" ще се проведе под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев. Тържественото откриване на фестивала е на 26 юли от 20 ч. с дефиле на участващите състави и ансамбли, а дните за изяви на колективите са на 27 и 28 юли /събота и неделя/. Във фестивала  ще участват фолклорни състави и ансамбли от 6 държави-освен от България, се очакват гости от Кипър, Италия, Молдова, Словакия и Румъния. Това съобщи кметът на село Дорково и председател на Организационния комитет Николай Ковачев. Целта на фестивала е да запази и популяризира изворния фолклор, да затвърди ролята на традиционния фолклор за сплотяването на българската общност, да обогати познанията за световното фолклорно богатство.

 Молдова ще се представи с ансамбъла за народни танци “Изворъш“, съседите ни от Румъния с ансамбъла за традиционни популярни танци „Джуни Петрилени“,  гостите от Италия ще участват с група „Тарантела Лукана“, Словакия с детска и младежка фолклорна група „Корничка“ и от Северен Кипър пред жители и гости на Дорково ще се изяви танцова група „Мор-Дер“. В тридневната програма на фестивала ще участват фолклорни състави, групи и ансамбли от цялата страна- от областите Благоевград, Видин, Монтана, Добрич, Кюстендил, Пловдив, Смолян, Хасково, София , Силистра, Разград, Стара Загора, Враца, Габрово, Пазарджик и домакините от Дорково- ансамбъл „Овчарска песен“.

Организатори на събитието са местното кметство, община Ракитово, Народно читалище “Св. св. Кирил и Методий-1919“, ансамбъл “Овчарска песен“ - с. Дорково, Министерство на културата и с подкрепата на местни фирми и фондации. На всички участници ще бъде връчен диплом и почетен знак на фестивала.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?