Схема точи НОИ през селски дюкяни

Трудовите договори на 35 души, назначавани на внушителни заплати за по няколко дни в три магазина в маданското село Върбина, са обект на проверки от Териториалното поделение на НОИ в Смолян. По тях тръгнаха и дела в Административния и Районния съд в града.

Работници са били назначавани фиктивно на високи осигурителни прагове, след което са съкращавани и са получавали по този начин обезщетения от борсата. Договорите в трите магазина са сключвани през 2016 и 2017 година. Следите водят към една и съща счетоводителка, обясняват запознати.

Схемата лъсва при рутинна проверка на служители на НОИ в магазин в селото. Те се усъмняват първо в дългия списък от хора, работили в обекта на ЕТ "Юлияна Хаджиева". В магазинчето за хранителни стоки с площ 25 кв.м са назначени за по 5 дни на трудови договори 22-ма души на длъжности хигиенисти, продавач-консултанти и дори готвач. Хигиенистите са с трудови договори за по 460-470 лв. заплата, но продавач-консултантите са се подписали за заплати от по 2000 - 2600 лева. При проверките се изяснило, че "работниците" изобщо не са стъпвали в обекта. Сега те трябва да връщат на държавата общо 116 909 лв.

Собственичката на магазинчето е категорична, че не е назначавала никого от 22-мата си "работници". Тя заявява, че е дала пълномощно на счетоводителката си да я представлява пред институциите, но не и правото да сключва договори. И веднага подава коригираща декларация в НАП и заличава фиктивните трудови договори.

При проверката на НОИ в селото лъсват фиктивни договори на още 13 души по същата схема в други две магазинчета. В едното са назначени и освободени 8 лица, които сега трябва да връщат общо 51 383 лв. В другото са писани на работа по същия начин петима мъже, които трябва да връщат 4119 лв. От НОИ са поискали анулиране на сключените трудови договори и са сезирали Инспекцията по труда, която установила куп нарушения на трудовото законодателство.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?