Следвайте ни

Шефкет Чападжиев дари $1 млн. на болница

В Мадан се надяват парите да доведат до наплив на персонал

viber icon

Общинската болница в Мадан удари рекорд по дарения. Последното благодеяние от 1 млн. долара на Шефкет Чападжиев изуми целия град. Дарението на маданчанина е едно от най-големите, правени някога от родопчани.

В района обявиха, че то се родее с огромните дарения на тютюневите магнати Кудоглу и Куцоглу, които обаче в по-голямата си част са направени в Пловдив.


Нито обаче Чападжиев прави за първи път дарение за болницата в родния си град, нито пък е единственият дарител на здравното заведение. Болницата е пример как местна власт, бизнес и население заедно поддържат и развиват лечебно заведение. Огромното дарение от Америка ще бъде почетено със специален кът в чест на най-големия си спонсор - милионера Шефкет Чападжиев.

Кметът Фахри Молайсенов персонално е натоварен от дарителя да купи най-доброто, модерно и целесъобразно оборудване и да отговаря за правилното изразходване на всеки от доларите. На купената медицинска техника ще има стикери с името на дарителя, обяви управителят на МБАЛ “Проф. д-р Константин Чилов” д-р Стефан Хаджиев.

Шефкет Чападжиев е един от най-почитаните хора на Родопите.

Той живее в Чикаго от 1964 г., но сравнително често си идва в родния Мадан. "През 1997 г. той дари 5000 долара за закупуване на лекарства. Тогава бяха много тежки години", припомня д-р Хаджиев. Чападжиев е правил и редица други дарения на Мадан и района. Той обновява чешмата в центъра на миньорския град, която винаги е била един от символите на Мадан. "Той даде и дарения за църквата, за джамията в един период заедно с чешмата. Направихме го почетен гражданин на Мадан“, припомня бившият кмет на миньорския град Валентин Гаджев.

Последното му дарение обаче изумява с мащаба си. „Наистина това е огромен жест за населението от нашата община, който ще се помни поколения. Инвестициите в лечебното заведение всъщност са инвестиции в здравето на жителите на община Мадан и повишаване на качеството на здравните услуги в региона - точно каквито заслужават всички пациенти и всички лекари“, каза кметът Молайсенов.


"Предстои набирането на оферти от фирми, които се занимават с медицинско оборудване. 85% от апаратурата ни е морално остаряла, на възраст 20-30 години. На пръстите на двете ръце се броят тези апарати, които не са за смяна. Останалото работи, защото го поддържаме, но е за смяна", казва д-р Хаджиев.

До дарението на Чападжиев се стигнало след разговора на милионера с директора на ​здравното заведение. "Брат му беше тежко болен и миналата година той го развеждаше по болницата. Два часа говорихме с Шефкет, продал е бизнеса си и всичко, влиятелен човек е в Америка, и му казах, ако може, да ни осигури апаратура втора ръка, тъй като на 4-5 години в Америка болниците си сменят цялото оборудване. Помолих го да ни събере в един контейнер такава техника и да ни я прати. Не е ставало въпрос да ни дари 1 млн. долара. С неговите парище сменим по-голямата част от апаратурата", каза д-р Хаджиев. 

Лечебното заведение има шест отделения, вътрешно с кардиология и пневмология, неврологично, акушеро-гинекологично, детско, хирургия и травматология, УНГ. Обслужва община Мадан, но и съседните общини и е изключително натоварено с дейност. Макар и общинска, болницата не е била сред крайно изпадналите здравни заведения.


През 2017 г. по инициатива на кмета на Мадан болницата получи дарение на 45 нови легла с подвигащи се механизми, 45 шкафчета и 50 дюшека. С 45 000 лева общински пари същата година се ремонтираха изцяло детското и АГ отделението, както и операционният блок. С дарителска кампания на общината същата година с 33 дарители бяха вложени 45 000 лева в болницата по случай  празника на. Със средства от спонсорите са купени легла, нови дюшеци и съвременни мебели за отделенията. Списъкът е внушителен, тъй като с дарения участват почти всички фирми, които развиват дейност на територията на община Мадан. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?