3906

Шефът на НАП Румен Спецов дойде в село Славейно да награди най-възрастния данъкоплатец ВИДЕО

2 милиона лева за два дни са събраните пари с промяната при сделките на нотариусите

Студеното и мрачно време не спря шефа на Националната агенция по приходите Румен Спецов да дойде на гости на столетника Димитър Кавгазов днес в родопското село Славейно.

Още преди Гергьовден Спецов обяви, че ще награди столетника, който е най-възрастният данъкоплатец в държавата. Столетникът от смолянското село Славейно стана известен, след като подаде данъчна декларация пред офиса на НАП- Смолян. В нея той декларира доходи получени от горско стопанство - включително от събиране на диворастящи билки, гъби и плодове.

Изпълнителният директор на НАП пристигна в Славейно днес със заместник изпълнителния директор на приходната агенция Евгени Нанков, Пламен Георгиев, директор на ТД на НАП-Пловдив и Таньо Караманолов - директор на ТД на НАП-Смолян. Шефът на данъчните връчи на бай Димитър Грамота за достоен данъкоплатец – „за пример за отговорно отношение и активна гражданска позиция“ и му подари икона на Св. Георги, след като разбрал, че е вярващ християнин. Шефът на НАП направи и личен подарък на столетника – шише ракия, тъй като знае, че бай Димитър обича да си сръбва по съвсем малко вечер ракийка.

Бай Димитър с дъщерите си Митра и Добринка пред къщата им в Славейно. 

„Най-първо данъците плащам, трябва да се плащат, няма начин, иначе има лихви, проблеми, трябва да се уважава държавата“, заяви бай Димитър на Спецов. Кавгазов предстои да навърши този септември 100 години. От 10 годишен останал кръгъл сирак и 40 години бил горски работник. На Спецов той разказа за какви огромни обеми дървен материал е отговарял и какво доверие са му имали, че винаги сметките ще са му точни. Той заяви, че това което го е крепяло е работливостта, редовното хранене по малко и многото движение. „С всяка разходка добавяш два месеца живот“, отсече бай Димитър. Възрастният родопчанин пожела на Спецов да живее 100 години и добави, че макар да навършва сега един век живот още му се живее и ще живее, а след това добави с присъщото си чувство за хумор, че ще чака другите да навършат по 100 години на „второ ниво“.

 „"Въпреки възрастта си, никога не е пропускал да декларира чинно дохода си извън пенсията. Това са средства получени от девидент като притежател на гора, която се стопанисва от селската кооперация. Баща ни не е пропускал и да гласува от царско време насам", казват двете му дъщери.

Дядо Димитър има две дъщери, 4-ма внуци, 6 правнука и 1 праправнук. Преди да навърши 100 години на 27-ми септември т.г., бай Димитър е на път да се сдобие с втори праправнук. 

„Реших да го наградя, защото това е достойна постъпка и достойно поведение и такива граждани трябва да се уважават. Те са пример за всички нас. Така че да дойда и да връча грамота и личен подарък е най-малкото, което мога да направя. Вие чухте какво каза бай Митьо, дисциплината е преди всичко и уважение към държавата и отговорност“, каза Спецов.

От началото на май партньори на НАП са нотариусите, на въпрос от медиите за ефекта от новата поправка, с която сделка се изповядва при нотариусите само при платени задължения към държавата, Спецов заяви, че за два дни след въвеждане на това изискване има увеличение с 2 милиона лева на приходите само от тази поправка, от събрани задължения. „За два дни два милиона лева събрани пари от длъжници при изповядани сделки това за мен е много добър показател“, посочи Спецов.

Той подчерта, че за приходната част в държавата няма притеснения. Сега завършва кампанията и по подаването на личните декларации на физическите лица и на юридическите лица до 30 юни, след това има и контролни производства. Като генерален извод нямам притеснение по отношение на изпълнението на плана, каза Спецов.

Село Славейно е център на най-голямата горовладелска кооперация в страната и е един от големите данъкоплатци в този район. От десетилетие от селото настояват част от данъците, които дават, да се връщат в селото за облагородяване на пътища и улици. На въпрос възможно ли да се случи това Спецов заяви, че е разбираемо да имат това искане, но това е по скоро въпрос до цялостна държавна политика.

Той коментира и изсветляването и повишаването на доходите и приходите в държавата. Според него се изисква устойчива системна политика в държавата за това. „Това не е политика на един ден, да се проведе с едно мероприятие, това са политики, които се провеждат през различни правителства и трябва да има една устойчивост в политическия и икономически живот, за да имаме една по-голяма икономическа свобода в България и повишена икономическа активност. Не е въпрос на един фактор, а са много фактори, които различни правителства трябва да следват последователно. На прага сме на влизане в Шенгенска зона, половината път е извървян. На прага сме на приемане на еврото и там голяма част от пътя е извървян. Има определени критерии, които трябва да покрием и от всички нас зависи - дали ще е служебно или редовно правителство, ние трябва да покажем пред Европа, че следваме един утвърден път, така че нямаме избор. Най-важното е да има устойчивост в държавата“, коментира Спецов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?