Следвайте ни

Сениха и съучениците й готвят за медиците в Смолян

viber icon

18-годишната Сениха Хаджиева заедно със съучениците си от Професионалната гимназия по строителство и туризъм в Смолян повече от седмица готвиха за медицинския персонал, който лекува на първа линия болни с COVID-19 в областната болница.  

"Притеснявам се много, но е голямо удоволствие да знаеш, че тази храна отива при хората, които спасяват всеки ден живот", заявява Сениха от Мадан. 

Инициативата е на Областна администрация, Професионалната гимназия по туризъм и строителство и 4 училища в Смолян. Учениците готвят по 45 порции - първо, второ и трето, на медиците, с подкрепата на професионален готвач в учебния ресторант по време на практика. Менюто се определя от диетолози и учители.  

"Идеята се роди от желанието да се благодари на медиците. Малък морален жест към тези хора, които 8 месеца дават всичко от себе си. Знак на съпричастност, че обществото забелязва усилията, които полагат. От друга страна, децата се обучават в практическа среда, чувстват се по-отговорни и полезни", заяви областният управител Недялко Славов.

"Стойността на купона за деня не надвишава 3 лв. Храненето за 45 души за 5 дни излиза близо 600 лв.", посочи Славов. Храната се готви от дарени продукти.

Първият дарител за кампанията е областният управител, който платил от джоба си храната за първата седмица. Втората се финансира от родител, следват и десетки други дарения от хора от региона, от бивши учители. 

"Ще финансираме част и от гимназията, имаме заделени средства от кетъринг. А ако закъсаме с човешките ресурси, колегите от Клуба на професионалните готвачи в Смолян заявиха, че ще се включат, за да продължим да изхранваме медиците. Това е един кулинарен комплимент към хората, които нямат време да изпият едно кафе. Затова нямаме моралното право да спрем, виждайки в очите им колко е важен този жест за тях", каза Караджова. 

ДФ "Земеделие" в Смолян също обяви кампания за набиране на дарения от хранителни продукти от земеделски производители от региона за готвенето на храна за медиците. След Смолян инициативата бе подета и от други професионални гимназии в страната, като тази в  Сопот.

"Моите близки се гордеят, че приготвям храна за медиците, и ми казват да продължавам все така. Дори и от чужбина ми се обаждат горди с мен", казва 18-годишната Сениха.  В СГТС  "Никола Вапцаров", с 50-годишна история, се обучават 122-ма ученици в специалностите  „Ресторантьор ”,„Готвач” , „Строителен техник" и „Строителство и архитектура“. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?