Сениха и съучениците й готвят за медиците в Смолян

18-годишната Сениха Хаджиева заедно със съучениците си от Професионалната гимназия по строителство и туризъм в Смолян повече от седмица готвиха за медицинския персонал, който лекува на първа линия болни с COVID-19 в областната болница.  

"Притеснявам се много, но е голямо удоволствие да знаеш, че тази храна отива при хората, които спасяват всеки ден живот", заявява Сениха от Мадан. 

Инициативата е на Областна администрация, Професионалната гимназия по туризъм и строителство и 4 училища в Смолян. Учениците готвят по 45 порции - първо, второ и трето, на медиците, с подкрепата на професионален готвач в учебния ресторант по време на практика. Менюто се определя от диетолози и учители.  

"Идеята се роди от желанието да се благодари на медиците. Малък морален жест към тези хора, които 8 месеца дават всичко от себе си. Знак на съпричастност, че обществото забелязва усилията, които полагат. От друга страна, децата се обучават в практическа среда, чувстват се по-отговорни и полезни", заяви областният управител Недялко Славов.

"Стойността на купона за деня не надвишава 3 лв. Храненето за 45 души за 5 дни излиза близо 600 лв.", посочи Славов. Храната се готви от дарени продукти.

Първият дарител за кампанията е областният управител, който платил от джоба си храната за първата седмица. Втората се финансира от родител, следват и десетки други дарения от хора от региона, от бивши учители. 

"Ще финансираме част и от гимназията, имаме заделени средства от кетъринг. А ако закъсаме с човешките ресурси, колегите от Клуба на професионалните готвачи в Смолян заявиха, че ще се включат, за да продължим да изхранваме медиците. Това е един кулинарен комплимент към хората, които нямат време да изпият едно кафе. Затова нямаме моралното право да спрем, виждайки в очите им колко е важен този жест за тях", каза Караджова. 

ДФ "Земеделие" в Смолян също обяви кампания за набиране на дарения от хранителни продукти от земеделски производители от региона за готвенето на храна за медиците. След Смолян инициативата бе подета и от други професионални гимназии в страната, като тази в  Сопот.

"Моите близки се гордеят, че приготвям храна за медиците, и ми казват да продължавам все така. Дори и от чужбина ми се обаждат горди с мен", казва 18-годишната Сениха.  В СГТС  "Никола Вапцаров", с 50-годишна история, се обучават 122-ма ученици в специалностите  „Ресторантьор ”,„Готвач” , „Строителен техник" и „Строителство и архитектура“. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?