49

Семейство от Смолян получи приза Пчелар №1 за 2022 година

Семейство пчелари от Смолян получиха официално приза „Пчелар №1 на България за 2022 г.“ Надежда и Недко Митеви спечелиха признанието и бяха номинирани като ферма развиваща пчеларство на високо професионално ниво, съобщиха от сдружение „Родопска пчела“.

Лауреатите получиха купата си от почетния председател на сдружението „Клуб на пчеларите“ Илия Павлов.

Призът „Пчелар на годината“ е учреден през 1999 г. от вестник „Пчела и кошер“, а сега се провежда и с вестник „Пчеларство“.

На церемонията присъстваха проф. Пламен Петров – председател на Националната развъдна асоциация по пчеларство, предишни носители на приза, Атанас Костадинов – председател на областното пчеларско сдружение в Смолян и др.

„Да си пчелар е горда професия. С пчеларството не замърсяваш, а развиваш природата. Там, където има пчели, там има всичко, възражда се местността и билки, които са изчезнали от години, се връщат по поляните. Не знам защо в България пчеларите сме на опашката. В Словения да си пчелар е гордост. Пчеларството им е признато за една от най-тежките дейности. Пчеларите там ги пенсионират на 55 години с една от най-високите пенсии“, каза Симо Тодоров, председател на клуба на пчеларите.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?