Следвайте ни

Семейство направи оазис в планината край Пловдив

viber icon

Не всички построени в миналото хижи са обречени на разруха и забвение, стига да попаднат в добри ръце. Това важи за няколко близки до Пловдив обекта и един много високо в планината.

Хижите "Академик", позната на по-възрастните туристи като "Родопски партизани", и „Персенк“ са истински оазиси в Балкана. Това се дължи на семейство Димови, които са ги взели под наем и вече седем години не спират да инвестират.

„Хижите в планината не са отмиращи места за настаняване.

„Персенк“, която стопанисваме от 12 години, работи много добре. Отворена е от април до Нова година. След това затваряме, тъй като снегът, който пада на това място, понякога е до три метра и няма кой да дойде.
Първите години работихме целогодишно и със съпругата ми сме били там като отшелници, но сега - през януари, февруари и март, просто няма смисъл. В двете хижи сме инвестирали доста средства и мисля, че за 10 години ще се изплатят.

„Персенк“ е пълна цяло лято, посрещаме много групи, които са на екскурзионно летуване.

„Академик“ е по-луксозна. Тя е съвсем близо до града и избрахме да я направим с повече удобства. Разполагаме с 25 стаи със санитарен възел. Не се оплакваме от липса на интерес.
И аз съжалявам много за порутените хижи, защото са градени с ентусиазма и парите на хората. За да стопанисваш хижа, се иска душа, но също така и да разбираш от работата си. Доста хора тръгнаха с един ентусиазъм и бързо се разочароваха, след което обектите западнаха“, разказа  Васил Димов.

Сред добрите примери за стопанисване са и хижа „Чернатица“ и възраждащата се през последните години хижа „Здравец“. В добро състояние са още Изгрев и „Момчил юнак“, която се стопанисва от младежи от близкото село Момчиловци.

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Алкольоша

02.06.2019 | 16:08

Вече не е кръстена на шумкарите, слава Богу!!!!

Отговори
3 8

Веси Паскалева

02.06.2019 | 14:01

Браво за ентисиазма,работоспособността и душата,която носите.За х.Родопски партизани-поздравления,на няколко км от с.Храбрино и Пловдив.

Отговори
12 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?