71

Селските кметове: Искаме да ни се разреши да обжалваме решения на ОбС-тата

Кметове на кметства да могат да оспорват незаконосъобразни решения  на Общинския съвет и заповеди на кмета на общината пред Областния управител и административния съд. Това предложение за помени в Закона за местно самоуправление и местната администрация бе прието на последното заседание на общото събрание на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България (НСККРБ) в Обзор, съобщи зам.-председателят на Сдружението и кмет на смолянското село Момчиловци, Сийка Суркова.

 "Така се дава право на кметовете на кметства да жалят всички административни актове в ущърб на населеното място, което управляват. На съда е ясно, че всеки един гражданин може да жали. Кметът като физическо и юридическо лице също има такова право, но сега ни се дава възможност чрез общинския съвет пред областния управител и пряко пред областния управител, ние да можем да жалим актове, които засягат нашите населени места и са в ущърб за развитието на населените ни места. В едно малко населено място е изключително важно процесите да се случва едно по правилния начин, друго с участието и на местните хора. Не са рядко случаите, когато има недоволство от страна на жителите на населеното място към определени решения, които касаят техния живот там. Предложението на Сдружението ще бъде внесено в ресорните парламентарни комисии и предстои да бъде гласувано от следващото Народно събрание“, поясни Суркова.

За пример тя посочи, че ако Общинския съвет вземе решение, което е в ущърб на населеното място, да кажем за продажба на сграда, която е на територията или в землището на въпросното село. "Тоест общински съвет е принципала и с това решение въпросната сграда би била продадена. Ако обаче хората от малкото населено място не са съгласни, тогава вече ще имаме право през областния управител, макар и да е законосъобразно това решение, когато то е в ущърб на хората от селото, бихме могли след поправите в Закона да можем да поискаме преразглеждане, да се изиска мнение на хората от населеното място и разбира се на кмета, ако такова не е искано преди това. Важен елемент от нашата работа е когато се взимат сериозни решения, касаещи населеното място, задължително кметът на населеното място дава становище. Въпреки всичко има общини, които го пропускат и не искат становището на кмета и оттам тръгват несъгласията и обостряне на отношенията в работата“, обясни Суркова.

Тя отбеляза, че на проведеното в Обзор общо събрание на Националното сдружение на кметовете на кметства са се решавали изключително важни въпроси за работата на кметовете на кметства. Организацията е браншова и цели освен възраждането на българското село и разширяване на правомощия на кметовете, тъй като всички те имат изключително много задължения.

"Кмет на кметство носи отговорност, често наказателна по 76 закона, а всъщност правомощията вследствие на българското законодателство, вследствие на това, че кметството е най-ниската административна единица, не са чак толкова много. Търсим някакъв начин на баланс между отговорностите и възможностите за решения и не рядко го отриваме, тъй като всички знаем, че само обединени можем да бъдем сила“, отбеляза зам.-председателят на Сдружението.

Суркова припомни, че редица законови промени, които и сега работят успешно, са плод на работата на Сдружението. Една от последните промени, инициирана от тях е изборният праг, който от 350 беше смъкнат на 100 души по постоянен адрес. "Това е едно изключително важно решение, което дава шанс на хората от малките села да избират своя кмет. Не са малко парадоксите, които се случват вследствие на назначаеми такива или пък на други субективни фактори, които така или иначе често хората в малките населени места не приемат“, каза още Суркова.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?