Следвайте ни

Селото на Милко Калайджиев с велоалея

 

Мезек е може би единственото село, което има велоалея. Тя е дълга над 7 км и е край пътя за населенот място. Освен тази на Милко Калайджиев, още две са къщите за гости, построени с евросредства в Мезек, които вчера бяха проверени, има и други, вдигнати с частен капитал. Покрай туристите в селото има заведения, магазини. Тази година сякаш по-малко са клиентите, казва собственичката на хранителен магазин в центъра. Пред него кафе пият група пенсионери, които живо се интересуват откъде сме и за какво сме дошли. Веднага  ни упътват към Калайджиевата къща и допълват, че до вчера в нея имало гости. Не е много голяма посещаемостта и в останалите 3-4, но идват хора, допълва компанията. „Те сага всички къщи ли проверят, или само на известни хора, за да ги напишете вие, журналистите, а чиновниците да отчетат, че страшни проверки правят”, питат хората и сами си отговарят. За тях проверките, които властите правят, са много шум за нищо, тъй като къщите си работят и не това са проблемите в държавата.

Постоянните жители в селото са около 150, навремето бяхме хиляда, казват още кафеджиите. Селото им обаче е доста оправено, има хубави къщи, тротоари.  Кметството се нуждае от ремонт, затова пък залата на местното читалище е в много прилично състояние, видя нашият екип.

Средновековната крепост край селото, която се издига на  възвишението Калето, е от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда. Намира се в покрайнините на село Мезек, на 6 км югозападно от Свиленград и само на 1 км от гръцката граница. 

Някои историци смятат, че това е известната от писмените източници крепост Неутзикон, а други учени са на мнение, че на това място се е намирала крепостта Версиникия, край която през 813 г. хан Крум разгромява византийските войски и завладява Тракия.

Днес тя е една от забележителностите на община Свиленград, а селото е посещавано от туристи, макар повечето за един ден.

 

Цанка Семерджиева

Редактор

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?