Следвайте ни

Село вдигна с дарения изгоряла къща за три месеца

viber icon

С дарения и доброволен труд за рекордно кратко време в родопското село Гълъбово построиха наново изгоряла напълно къща. Домът на Васил и Нела Татарови и двамата им синове бе изпепелен в средата на август. Огънят погълна пълното обзавеждане, документите, дрехите им и посудата. Татарови тъкмо приключили цялостния ремонт на къщата  - саниране, смяна на дограмата с ПВЦ, ремонтирали покрива и останали без стотинка. Пожарът тръгнал от газов котлон.  След като бе изпепелена до основи, от кметството подеха моментално дарителска акция за разчистване и строеж на нова сграда за семейството. От община Баните помогнали с багер и самосвал за разчистване на отломките, а с дарени материали от гатери в Лъки и Давидково, както и от различни фирми от района започва ударно строителство.

"С решение на Общинския съвет са отпуснати 4 хил. лв. Останалите дарения са от хората в Гълъбово и съседните села. Събраха се общо около 15 хил. лв. Почти всеки жител на селото е дарил", каза бившият кмет Асен Дерменджиев. В тетрадка той е записал всички дарители, като само от фирмите са събрани 1200 тухли, 700 броя керемиди, 30 кубика бетон. За къщата са положени над 120 часа безвъзмезден труд, основно от жители на Гълъбово. Татарови се нанесоха да живеят на първия етаж. Синовете Севдалин и Захари се готвят да заминават на Холандия, за да спечелят пари за обзавеждане на втория етаж.

"Необходими са още средства. Само окабеляването за електричеството излезе над 3000 лв.", казва Дерменджиев, който с доброволен труд ги е положил.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?