Село дава 1000 лв. и три дни ваканция за вдигната сватба

Кметът на рудоземското село Чепинци Мустафа Брахимбашев обяви 1000 лв. награда за местни младежи, които се оженят и покажат свидетелство за граждански брак.

Селският управник обяви и миналата година същата парична премия, но тя така и остана без получател. В многолюдното село, което наброява близо две хиляди жители, има стотици моми и ергени. С премиите кметът се надява да намали техния брой и да се насърчи раждаемостта.

"В Чепинци имаме около 320 ергени - девойки и младежи. В същото време, както виждате, прави се добра инфраструктура, но ако нямаме женитби, няма да има кой да го ползва всичко това", казва Брахимбашев. През лятото той направи среща на всички ергени и девойки на открито на вилата си. "От тази среща се очертават вече три - четири двойки, но все още никой не е взел наградата от 1000 лв., за съжаление. Наградата може да спечели всеки от участвалите в срещата, важното е да покаже свидетелството за граждански брак. Той ще получи и тридневна почивка на вилата ми", зарече се кметът.

Чепинци е известно със своята джамия с две минарета от по 35 м. Тя притежава изключително богата библиотека с над 800 печатни издания и книги на арабски и персийски език по философия, астрономия, ислямско право, риторика. Там се съхранява и най-старият коран в България, наричан „Златният коран“- тъй като част от текста е покрит със златен варак. Той е на над 600 г. и според учени от БАН е правен за някой султан.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
читател

читател

04.01.2021 | 16:56

А българска църква има ли във вашето село?

Отговори
6 2
Dafni

Dafni

06.01.2021 | 18:06

Не,няма църква в нашето село.Ние сме българи мюсюлмани.

Отговори
2 1
Turist

Turist

04.01.2021 | 13:31

Switzerland of the Balkans!

Отговори
2 4
Anatema

Anatema

04.01.2021 | 13:28

MASHAA ALLAH ,AFERIM I ASHKOLSUN NA PRAVOVERNIYAT UPRAVITEL NA GRADA ! OBARNETE VNIMANIE NA KRASIVATA GLEDKA S PREKRASNITE KASHTI I JAMIYATA,TEZI GRAJDANI NA BULGARIYA - POMATSITE (HORA S BULGARSKO SAMOSAZNANIE(povecheto), S BULGARSKI EZIK ,NO S PRAVOVERNA I ISTINSKA RELIGIYA- ISLAMA) SA PO-DOBRI,CHESTNI,RABOTLIVI I S PRINTSIPI HORA OT BULGARITE V SRAVNENIE I PO-DOBRI,PRAKTICHESKI MUSLUMANI OT TURTSITE ! NE YADAT DOMUZ(SVINSKO).NE PIYAT SHARAP,RAKI(VINO,ALKOHOL),NE MARSUVAT IZVAN BRAKA,NE SE RAZVEJDAT,UVAJAVAT VAZRASTNI I RODITELI,NE KRADAT,NE MAMYAT,...I SA BADESHTETO NA ZAGIVASHTATA AMORALNA I BEZVERNA BULGARIYA!

Отговори
5 6
Весо

Весо

04.01.2021 | 17:17

Сигурен ли си? По миналата година измряха няколко пуми, от менте алкохол. На купон със за клана свиня. Между родствените бракове е причината за многобройните генетични увреди при същите Всеки е виждал кривите глави и несъразмерно тела на помаците. Често срещана е и зоофилията, и насилствен хомосексуализъм. Нито с българите са българи, нито с турците турци. Катъри с вродена подлост и гнусота. Продали вярата си за облаги някога, днес предават и продават всичко, само да имат изгода. Отрепки без чест и достойнство.

Отговори
7 11
Някой си

Някой си

05.01.2021 | 21:31

Много неща ти липсват Веско, най малкото е възпитание и начетеност

Отговори
6 0
Dafni

Dafni

06.01.2021 | 18:10

Простак,с просташки език,покажи се с правилните си форми,да направим сравнение с един помак!

Отговори
1 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?