71

Село Црънча се сдоби със свой сайт, дарение от Америка

Доспатското село Црънча се сдоби в началото на 2022 година със свой модерен сайт, в който се разказва историята на селото и какви са забележителностите му, богата галерия от снимки и видеа, актуални новини. „Разработката и събирането на информация за сайта отне над пет месеца“, съобщи кметът на селото Недко Хаджиев. Идеята за сайта е на Васил Байрактаров – жител на с. Црънча, който от 20 години живее в Чикаго. Той е поел и всички разходи по изработването на сайта. Байрактаров има внушителен транспортен бизнес в САЩ.

„Идеята за сайта на с. Црънча е да се разказва за живота и бита на селото, защото по мое мнение ние имаме богато минало, имаме своето настояще и бъдеще, хората в Црънча са гостоприемни. Искаме да развием Црънча като туристическа дестинация и да привлечем повече туристи“, каза Хаджиев.

Село Црънча се намира на 18 км южно от град Доспат и на 50 км югоизточно от град Гоце Делчев. То попада в историко-географската област Чеч. Селище съществува в местността още от тракийско време. Има трагични спомени от насилствена ислямизация през 16-17 век и няколко възродителни процеси. В  миналия век териториално е прехвърляно от Неврокопска околия в община Кочан, след това в община Сатовча, а от 1987 година е в границите на община Доспат. В сайта се разказва уникалната история за т . нар. „Водна война“ от 1985 година, в която Црънча и съседното село Бръщен мерят сили за единствения водоизточник. Тя приключила успешно след двумесечна блокада и обсада на населените места от нощни доброволни селски наряди и постове, които наблюдавали подстъпите към двете села с цел да не се допусне умишлен палеж на къщите и стопанските сгради, както и след успешната намеса на специализирани военни части за предотвратяване на масовите безредици.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?