71
Следвайте ни

Село Брезе на бунт заради безводие

viber icon

От девинското село Брезе обявиха протестна готовност, заради безводие. Според местните, всички институции и политици са ги лъгали години наред, че ще решат проблема с питейната вода, и продължават да ги лъжат.  

"От 5 дни нямаме вода, ту дойде, ту спира, нито може да се изкъпем, нито да се изперем. Лъжат ни от 10 години за водопровод. Когато дойде водата, е мътна и пълна с кал. Електроуреди въобще не пускаме с такава вода. Реално не трябва да я плащаме, защото родителите ни са я докарали до селото на трудови начала. Каквато е кална и както е все с аварии, изобщо не би трябвало да ни начисляват сметки", гневят се в селото

Родопското село стана известно с масовото покръстване на населението през 1995 г. "Има 600 къщи. Всички са захранени с вода, около 380 са живеещите през лятото, а сега със 100 души по-малко", споделя кметът Румен Билянов. Той заявява, че едва удържа напрежението сред хората, за да не излязат на спонтанен протест и да блокират основния път Девин – Смолян, на разклона за Беденски бани.

"Проблемът с водата е от 5 години. В началото на мандата, на 10 февруари 2020 г., съм направил докладна до областното ВиК, във връзка със състоянието на довеждащия водопровод и вътрешната водопреносна мрежа в Брезе. Проблемът е много голям. Не е че няма вода, водохващанията са много, събира се дебит от 10 л/с, обаче в селото влиза едва 1 л/с. Довеждащата водопроводна мрежа е проблем, а вътрешната водопроводна мрежа е компрометирана изцяло. Имаме направен проект от община Девин. Възлагането по него не се осъществи, заради липса на средства. Водопроводната мрежа в селото е от 1979 -1981 г. Лично съм участвал в прокарването й. Проблемът е, че водопровода е с метални тръби, които са изгнили. Като протестираме водата се изследва и все излиза, че е годна. Но за нас не е годна, тъй като като погледнем водоемите - те са пълни с кал и ръжда. Има навсякъде подземни аварии, които разпиляват водата. Иначе потреблението на вода в селото не е толкова голямо. Излъгаха ни с подмяна на водопровода, излъгаха ни съответно и с подмяна на пътната мрежа, която е разбита тотално от големите камиони на дърводобивните фирми. Готови сме за протести, но защо да ги правим, като се иска всъщност много малко - да си одобрят проекта и да го изпълнят. Защото в момента няма как да се живее. 1 лев не се влага в това село, на две нови крушки се радваме", каза Билянов.

От ВиК - Смолян инж. Мариян Николов заяви, че аварията е частична и сигналът за нея е от два дни. Водомайсторите търсят къде са спукани тръбите със специална апаратура и ще продължават до намирането и отстраняването им. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?