49

Счетоводителка назначи фиктивно 29 души с цел обезщетение от НОИ

Счетоводителка е обвинена, че е направила фиктивни трудови договори на 29 души с цел да получат обезщетения след това като безработни от държавата. Договорите са подписани към две фирми в село Върбина.

Срещу Н. Д. е повдигнато обвинение от Районната прокуратура в Мадан за съставяне на неистински документи, тъй като положила подписа си под „Ръководител“ вместо шефовете. Делото е насрочено за 2 ноември т.г. в Районния съд в Мадан.

Случаят с фиктивно назначените хора в маданското село гръмна през 2018 г. Тогава от Териториалното поделение на НОИ в Смолян заявиха, че са се усъмнили в дългия списък от хора, назначени в хранителен магазин с площ 25 кв. м на ЕТ „Юлияна Хаджиева“. 22-ма души били назначени за по 5 дни на трудови договори като хигиенисти, продавач-консултанти и дори готвач. Хигиенистите сключили договорите за заплати от 460-470 лв., а продавач-консултантите се подписали на договори за заплати от по 2000 - 2600 лева. При проверките се установява, че "работниците" изобщо не са стъпвали в магазинчето. С решения на НОИ се спира плащането на обезщетенията им и се постановява да върнат парите с погасителни планове. Така фиктивните работници в малкото магазинче връщат на държавата общо 116 909 лв. Част от хората си признават пред разследващите, че не са работили и твърдят, че са били подведени. Някои от тях обжалваха в  Административен съд, но магистратите потвърдиха решенията на НОИ за спиране на обезщетенията им. В съдебна зала едноличният търговец заявява, че не е знаел, че са назначавани в магазина му.

Оказало се, че същата счетоводителка водела фирмените дела и на още едно магазинче в селото, където е назначила и освободила още лица по същата схема. Те пък трябваше да върнат на държавата общо 51 383 лв. В трети магазин пък били назначени още петима души по същата схема от същата счетоводителка. Договорите в трите магазина са правени през 2016 и 2017 година. Всички назначени фиктивно хора са работили в чужбина, където вероятно не са съкращавани. За да могат да вземат обезщетение от държавата у нас, те трябва да имат документ, че са съкратени, обясниха запознати.

До началото на наказателното дело срещу счетоводителката за назначенията на 29 от фиктивните работници всички са върнали вече дължимото на държавата по главница, съобщиха от НОИ.

Обвинената за схемата жена е пенсионер, вдовица и е с чисто съдебно минало.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?