Следвайте ни

Съборът - новият пристан на българщината

От празник на свети Пенталеймон Рожен стана място, където си дават среща 280 000 нашенци от цял свят

От столетия народните събори са неписана институция. Не успяха да ги спрат ни османци, ни комунисти. Във времената, когато не е имало платени годишни отпуски, това са дните, през които хората са можели да се видят, да разпуснат, да играят хоро, да хапнат и пийнат. Сега, когато 2,5 милиона българи се пръснаха по света, съборите не само се възродиха с пълна сила, а и придобиха една нова функция. На тях пристигат обхванатите от носталгия нашенци от всички краища на света. Веселят се, радват им се, слагат лайкове в социалните мрежи и отнасят със себе си скъпи спомени до следващия събор.

Съборът е едно от малкото събития, което всеки харесва по своему. И всеки търси нещо, което пасва само на неговата душевност. Едни ходят по събори за да си пийнат, други да се наядат, а трети да се напрегръщат или сбият с някого. Най-блестящият от всички български събори е този на Роженските поляни. Идеята за него дава преди 121 години свещеникът от село Соколовци Ангел Инджов. Той предлага на легендарните поляни да се прави общ събор в деня на свети Панталеймон.

Тогава се почитат и светиите от всички параклиси в района. И се събират десетки хиляди от двете страни на границата - от турско и българско. Комунистите така и не правят опит да спрат събора. През 1961 година съборът става за надпяване, където си дават среща именити певци и гайдари от Родопите. През 1972 година на поляните излизат 300 гайдари. Властта тогава вижда в инициативата начин да изпъкне родопската култура.

Рожен премина кратка забрава и скандали. През 2001 година софийска фирма взе 1,7 милиона лева и построи стотици дървени сергии. Тогава президентът Петър Стоянов искаше това да стане общобългарски събор. Скандалът около парите, усвоени от софиянци, помрачиха прекрасното събитие. През 2015-а след 9-годишно прекъсване съборът се възроди.

Тази година той посрещна 280 хиляди души. Още в началото на юли около него избухна скандал. Опозицията на смолянския кмет Никола Мелемов обяви, че го „организира на тъмно” съвместно с частното сдружение „Рожен - наследство на бъдещето”. В него влизат Симеон Караколев, Румяна Цинцарска и Ана Гергинова. За трети път „иновативното” събитие /така се нарича в документите на община Смолян/ се прави по схемата „частник-община”. Симеон Караколев не е случаен човек - той е взел дългосрочно под наем прочутите ливади.

Подписаният от кмета Николай Мелемов и изпълнителният директор на Сдружение „Рожен - наследство в бъдещето“ документ бе наречен „договор за сътрудничество“. С него Община Смолян се задължи да организира и проведе фолклорната част на събора и да осигури озвучаване, осветление. Тя вика екипи за пожарно-аварийната безопасност, регулирането на автомобилния трафик и прави временен медицински пункт. Общината поема хонорарите и командировъчните разходи за журито, организационни екипи за провеждането на фолклорния конкурс. Тя доставя и каменна фракция и насипването <210> на подходите към събора. Общината организира и сметоизвозването по време на събора.

Сдружението от своя страна осигурява и плаща наема на собствениците на ливадите. То осигурява електрозахранването и водоподаването, както и инсталирането на 90 мобилни тоалетни. От сдружението правят изложение и пазар на животни и панаир на биопродукти. Те поемат и занаятчийското представяне, атракциите и палатковия лагер. Тяхно задължение е охраната на паркингите и заведенията.

Общината обясни на критиците си, че за събора, посрещнал 280 000 души, ще плати само 80 хиляди лева.

Към тях се добавят и 15 000 лева за полицейско присъствие. В годините, когато сама е организирала събитието, е давала по над 400 000 лева за събор.

Съборите в момента не са просто място за събиране на весели хора. Сега не може да се разреши такова голямо събитие, без на него да има медицински и полицейски екипи. Покрай тези празници в страната се създаде голяма гилдия от търговци, който живеят от събор до събор. Това са неизменните продавачи на дрънкулки, майсторите на захарен памук и подвижни кебапчийници.

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?