3906

Съдия Елка Хаджиева откри изложба в Дома на културата в Пловдив

Съдия Елка Хаджиева от Районен съд - гр. Девин откри своя самостоятелна изложба в Дома на културата в Пловдив. Художествената експозиция беше представена пред гилдията й след тържествения концерт по повод 25-годишнината от възобновяването на дейността на Пловдивския апелативен съд. 

На снимката: Съдия Елка Хаджиева с Лада Паунова - ВКС и Павлина Панова - председател на Конституционния съд

Картините нарисувани от съдията красноречиво говорят, че магистратите освен, че умеят да правораздават, могат да творят и изкуство, защото правото е изкуство на доброто и справедливото, коментираха колеги на Хаджиева.

Експозицията е от 34 картини изпълнени с маслени бои в различни сюжети, вдъхновени от творческите пориви на магистратът.

Представянето на изложбата направи именитият скулптор Иван Тотев.

"Някой ще бъде впечатлен от магията на цветовете, друг от експресията, трети от динамиката, вероятно ще има и такива, които ще преживеят красотата на пейзажите. Иска ми се да има зрители, които във всяка картина търсят частица от личността на авторката, защото картините са само повод да изрази себе си. Кое сме склонни да оценим по-високо - овладените правила на занаята или свободата като свръхценност, а защо не и като цел на изкуството", каза в словото си Тотев.

На снимката: Иван Тотев и Елка Хаджиева

Той сподели, че е запленен от родопските пейзажи на Хаджиева - и като красота на природа и стари къщи, но и като картина. "Просто чудесни платна, които могат да живеят самостоятелен живот не просто на всяка стена, но и сред други картини на изявени автори. Друго много силно ми въздейства - темата "джаз". Постигнато е нещо, за което на практика няма рецепти и което не се преподава в художествените училища - някаква странна хармония от нервен рисунък и мощно нанесени цветни мазки. От хармония и контрасти, от тях струи музика. Някой беше казал, че истинското изкуство е това, което не може да не бъде направено. И тези платна ми въздействат точно като такива - които не е могло да не бъдат нарисувани", каза още скулпторът в словото си.

На снимката: Съдия Елка Хаджиева с проф. д-р Снежана Начева пред картината й с трите чаши, която е озаглавена "Истина". Загадката е в третата чаша, до картината има поставено стихотворение на колегата на Хаджиева Кети Бозукова, което е написала по описание, без да е виждала картината

На снимката: Тематична картина, която съдия Хаджиева е нарисувала за празника на Апелативния съд - Съдебна палата - Пловдив

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?