49

С войнишки каски "изписват" думата МИР край Забърдо

Огромни букви от войнишки каски изработи скулпторът Антон Урдажиев по поръчка на кмета на село Забърдо Валентин Черпоков. С тях ще се изпише думата "мир" до вече поставения монумент "Гълъб на мира" край родопското село.

Буквите, всяка от които с височина около 5 метра, са финала на композицията, започната преди две години. 

„Първо изработихме гълъба, след това и този надпис, който ще стои там и вече ще бъде един завършен проект“, каза скулпторът Антон Урдажиев.

„Беше голямо попадение, голям отзвук, трябва да ви кажа, че много туристи от целия свят идваха да го видят това нещо, понеже е актуално, сега знаете с това, което се случва по целия свят. Завършека беше, че това, което исках да направя - да напишем "мир" точно до този гълъб“, каза Черпоков.

Той е обиколил цялата страна, за да събере войнишките каски, от които са изработени гълъба и буквите. „Много трудно. По поделенията вече няма, ходим оттука събираме 5, оттам 10, над 320 каски намерихме“, каза Черпоков.

Предстои буквите да бъдат монтирани. Надписът ще бъде открит официално на 9 май, когато се отбелязват 79 години от края на Втората Световна война и е Денят на Европа.

„ Основното послание е "мир", това е вълшебната думичка, това е думичката, която ще спаси света, ще спаси нашата държава“, каза Черпоков. За откриването той смята да покани лидерите на всички парламентарно представени политически сили, за да ги призове за единение в името на България.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Летописи

Летописи

14.03.2024 | 15:17

По принцип сме майстори да носим чифте патлаци на гол тумбак-помните ли Роналд Рейгън най-големия враг на Тутраканската селищна система.

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?