Следвайте ни

С панихида обявяват старта на годината на Момчил юнак

viber icon

Политици, историци и общественици се събират в Златоград на панихида в памет на загиналите за славата на Родопите от времето на Момчил юнак до балканските войни. Панихидата ще бъде отслужена в храм „Успение на Св. Богородица“ в най-южния ни град.

След нея ще бъдат поднесени цветя на гробовете на златоградчани, участвали във войните и ще започне подготовката за предстоящите през 2020 г. чествания на 675 г. от гибелта на Момчил войвода, съобщиха организаторите.


В инициативния комитет са Цвета Караянчева, Румен Димитров, кметът на Златоград Мирослав Янчев, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на с. Момчиловци Сийка Суркова, проф. Николай Овчаров, проф. Пламен Павлов, създателят на музея на Делю войвода и ареалния комплекс в Златоград инж. Александър Митушев, инж. Румен Цонев и инж. Тодор Георгиев.


Това лято в Златоград те обявиха, че ще вдигнат паметник на родопския цар Момчил юнак точно на граничния пункт за Гърция край Златоград. Монументът ще бъде открит на 7 юли догодина, когато се навършват 675 години от смъртта му.

Средствата за паметника се събират с дарения. Годината е обявена за "Година на Момчил Юнак – родопския цар" и се предвиждат множество прояви. Преди това ще се проведе научна експедиция за издирване на лобното място на Момчил юнак в Гърция под ръководството на проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов. 


Снимка: На мястото, където ще е паметника, това лято бяха показани оръжия и монети от времето на Момчил. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?