4232

С календара на община Смолян за 2024 година се събират средства за лечението на Тошко

За пореден път на община Смолян за следващата година ще се продава благотворително, за да се подпомогне лечението на дете

Популярната благотворителна инициатива този път ще подпомогне лечението на 11-годишния Тодор Апостолов от Смолян.

Шестото издание на инициативата „Календар на община Смолян- 2024 г.“ стартира през февруари т.г. и продължи до 17 октомври. В инициативата участваха 35 автора, а изпратените от тях снимки са 325. Жури избра 24-те фотоса, които вече красят календара за 2024 г. Те са дело на: Петър Бостанджиев, Яни Кокаров, Ахмед Караибрахимов, Николай Карнобатев, Атанас Малаков, Виктор Пашов, Стилиян Узунски, Михаела Радева, Велизар Младенов, Антония Тоцева, Благой Анастасов и Антон Байректаров.

 Община Смолян благодари както на тях, така и на всички останали участници, които в продължение на 8 месеца изпращаха най-добрите си снимки. „За нас е истинско удоволствие, че в последните 5 години инициативата ни се утвърди и придоби такава популярност. С парите от продажбата на календара всички ние помогнахме за лечението на шест дечица от Смолян и региона. Също така благодарение на прекрасните снимки показахме Родопите като една многолика и интересна туристическа дестинация“, каза кметът на Смолян Николай Мелемов.

Тодор Апостолов се ражда в седмия месец. При раждането всичко е нормално. След около две седмици се наблюдават нарушения в ритъма на дишане и е поставен на апаратна вентилация. Изписан е с диагнозата „Интравентикуларен кръвоизлив“, „Десностранен пневмоторакс“, „Бронхопулмонална дисплазия.“ На 8 месечна възраст е проведена консултация с неврохирург и е установена външна и вътрешна хидроцефалия. След което е извършена операция за поставяне на клапа. Вследствие на тази хидроцефалия получава атрофия на зрителния нерв.  Към момента е диагностиран с ДЦП,  „Квадрипареза“, „Хидроцефалия“ и „Епилепсия“. Тошко не ходи и не говори. Проведени са много консултации с различни специалисти в България и чужбина и са извършени няколко операции. Продължават да се извършват рехабилитации, плуване и други дейности, подходящи за поддържане на състоянието му. Към момента предстои да се направи отново фибротомия по метода на Улзибат в Сърбия. Това е техника при която  се срязват патологични фиброзни изменения на мускулите, предизвикващи контрактури и болки при децата. Вече има една направена такава манипулация през 2019 г. Предстои и консултация с ортопед за изкривяването на гръбначния стълб вследствие на отслабени мускули. Предстои закупуване на количка по-голям размер, стол –вертикализатор, както и рехабилитации, споделиха близките.

Тошко има двама братя близнаци, които са на 15 години. Цялото семейство го обгражда с много любов, внимание и грижи. Детето посещава Дневния център „Звънче“ в Смолян. Благодарение на тази социална грижа можем да ходим на работа, каза майка му Мария Пелтекова. Семейството се справя с необходимите процедури и медицински манипулации. Но тъй като Тошко расте, се налага да се купува периодично нова количка за  1800 лв., терапевтичен стол и вертикализатор за деца с увреждания  на стойност 4000 лв., а фибротомията в Сърбия през 2019 г. е струвала 3 000 евро.

Календарът струва 10 лв. ще може да се закупи както от Деловодството на Община Смолян, така и от шест търговски обекта – пет от тях в Смолян и един в Девин.

Календарът може да се поръча и онлайн, за целта трябва да се прати съобщение на фейсбук страницата на  „Календар на община Смолян-2024 г.“ .

От управата призоваха още търговски обекти да се включат в кампанията по продажбата на календара, за набиране на средства за Тошко.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?