Следвайте ни

С жива вълна хлапета пресъздават Агушевите конаци

viber icon

Хлапета пресъздават прочутите Агушеви конаци, като лепят различни цветове жива вълна. Инициативата е на читалището в смолянското село Могилица. Тя започнала преди около месец, покрай фестивала на 
дивите цветя, който се проведе в селата край изворите на р. Арда. На пано с големина 70/95 см се изобразяват постепенно Агушевите конаци, които привличат много туристи в селото. Посетителите на фестивала участвали в направата на паното. Сега то продължава да се изработва от хлапетата, които са при бабите си в селото за лятната ваканция. 

"Който посети читалище и ако желае, може да лепи. Всеки ден различен брой деца идват. Туристи също могат да участват в направата на паното. Ще го представим готово в края на лятната ваканция", каза Анелия Малинова от читалището.

Агушевите конаци са най-големия запазен феодален ансамбъл в Родопите и са архитектурен и художествен паметник от национално значение от 1964 г. Поради внушителния си вид, често конакът е сравняван с феодален замък без аналог на Балканския полуостров.
Изграден е в началото на ХІХ век от 3 майстори за Салих Ага и неговите 3 синове. В края на ХХ век е реставриран и превърнат в етнографски музей. След реституция през 2001 г. Агушевите конаци са върнати на наследниците на Салих Ага.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?