2374

С дискусия за проблемите на психичното здраве между институциите завършва кампанията в Смолян

Дискусия за проблемите на психичното здраве на жителите в Смолянска област ще се състои днес в Областната администрация на родопския град. На нея са потвърдили присъствието си представители на всички институции с отношение към психичното здраве, правоохранителните и правораздавателните органи, местната власт, НПО, културни институции и гражданското общество.

Целта е да се набележат проблемите и възможностите за превенция, подобряване на връзката между нуждаещи се от психологическа подкрепа и специалисти психолози и психиатри.

 С нея завършва кампанията „Прегръдка за душата - психотерапия навреме!“.  Организатор на инициативата, която е посветена на Деня за спонтанни актове на доброта - 17 февруари, е вестник „Марица“. Партньор на кампанията е РЗИ - Смолян. Тя включваше безплатни прегледи с психиатри на 17-ти и днес - 20-ти февруари, в кабинети на РЗИ - Смолян, гореща линия за психологическа подкрепа на 17-ти, 18-ти и 19-ти февруари от четирима психолози, както и арт терапия за деца в два центъра в Смолян, с подкрепата на РД "Социално подпомагане". Децата твориха прекрасни картини заедно с художника Елена Мирчева. 

Всички лекари и участници в кампанията дариха труда си безвъзмездно, а дейностите бяха подкрепени и от дарители. 

На завършващото за кампанията събитие днес резултатите ще бъдат обобщени.

Дискусията ще бъде открита от заместник областния управител Христо Станчев.

В нея ще вземат участие д-р Анастас Карагяуров – управител на Областен диспансер за психични заболявания – Смолян, както и негови колеги психиатри от Смолян, д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ – Смолян, Сийка Забилева – главен разследващ полицай и завеждащ отдел „Досъдебно производство“ към ОД на МВР – Смолян, Недко Симов – окръжен прокурор на Смолян, Петър Маргаритов – председател на Окръжен съд – Смолян, Петя Пампорова - директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане“ – Смолян.

На срещата са поканени всички кметове на десетте общини в област Смолян, както и кметовете на селата Момчиловци и Търън - Сийка Суркова и Явор Говедаров.

Предвидени са изказвания и на представители на НПО – Първи дамски клуб за развитие на община Смолян Екатерина Станчева, както и от името на културната общност – Светозар Казанджиев – писател, председател на Клуба на културните дейци в Смолян

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?