Следвайте ни

С 9,3 млн. лева строят обхода на Рудозем

viber icon

Агенция „Пътна инфраструктура“ откри тръжна процедура за избор на изпълнител при изграждането на обходния път на град Рудозем и за проектиране и строителство на виадукт на пътя Средногорци – Рудозем. Двата обекта са подходи към бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт Рудозем – Ксанти, продължение на второкласния път Пловдив-Смолян-Рудозем-границата. 


Процедурата се открива за втори път, след като през декември 2019 г. стана ясно че се е провалила, след като спечелилия кандидат поиска повече пари от заявените от него, и в крайна сметка не подаде документи.


Второкласният път е основна пътна връзка на община Рудозем със Смолян и Пловдив. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще се изведе извън града и ще се улесни пътуването към бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт Рудозем - Ксанти. Индикативната стойност на обществената поръчка, която е разделена в две обособени позиции, е 9 325 054 лв. без ДДС. Срокът за подаване на офертите е до 27 април 2020 г., съобщиха от АПИ.


Строително-монтажните работи на обходния път са заложени на обща дължина 2,41 км и на стойност 6 565 054 лв. без ДДС. Обходният път ще преминава по съществуваща улица в Рудозем и по ново трасе, което ще пресича река Чепинска и след него ще се включва чрез кръстовище към пътя Средногорци – Рудозем. Ще бъдат изградени 7 подпорни стени и 5 укрепителни стени. Проектът предвижда реконструиране на съществуващото кръстовище в кръгово, ремонт на моста над р. Арда, изграждане на нов мост над р. Чепинска и преместване на магистрален водопровод, електропреносни и телекомуникационни кабели.


Втората обособена позиция е за изработване на технически проект и строителство на виадукт на обходния път на Рудозем, който ще е 200 м. Индикативната му стойност е 2 760 000 лв. без ДДС. Съгласно идейния проект широчината на съоръжението ще бъде 11,5 м, с пътното платно 8 м и два тротоара по 1,75 м.


Предвижда се част от първата обособена позиция да се финансира по Програмата за сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България“ 2014-2020 г., която се съфинансира чрез Европейкия фонд за регионално развитие и националния бюджет.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?