РЗИ-Смолян: Само една лаборатория в областта е оторизирана да извършва тестове за коронавирус

Със заповед № РД-01-150/25.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването  са определени лабораториите в страната за провеждане на диагностика на COVID – 19 и в Смолянска област такава е само една. 

Положителни лабораторни резултати, получени в хода на лабораторна диагностика от други лаборатории задължително се потвърждават от Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“.

На територията на област Смолян единственото оторизирано лечебно заведение за извършване на извънболнична диагностика на вирусни инфекции ( в т. ч. и за COVID – 19)  е микробиологична лаборатория на „ДКЦ- Смолян“ ЕООД. В клинични лаборатории и манипулационни не се допуска извършване на тази дейност. Насоки за бърз тест се дават от лекар само по медицински показания, предупреждават от РЗИ - Смолян. 

Резултатите от бързите тестове са само ориентировъчни, като  положителните се нуждаят от изследване с PCR в Национална референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания“ на Националния  център по заразни и паразитни болести.

Информацията дойде, след като в града се разпространиха слухове, че частни лаборатории взимат проби за COVID – 19.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?