Следвайте ни

РЗИ-Смолян: Само една лаборатория в областта е оторизирана да извършва тестове за коронавирус

viber icon

Със заповед № РД-01-150/25.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването  са определени лабораториите в страната за провеждане на диагностика на COVID – 19 и в Смолянска област такава е само една. 

Положителни лабораторни резултати, получени в хода на лабораторна диагностика от други лаборатории задължително се потвърждават от Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“.

На територията на област Смолян единственото оторизирано лечебно заведение за извършване на извънболнична диагностика на вирусни инфекции ( в т. ч. и за COVID – 19)  е микробиологична лаборатория на „ДКЦ- Смолян“ ЕООД. В клинични лаборатории и манипулационни не се допуска извършване на тази дейност. Насоки за бърз тест се дават от лекар само по медицински показания, предупреждават от РЗИ - Смолян. 

Резултатите от бързите тестове са само ориентировъчни, като  положителните се нуждаят от изследване с PCR в Национална референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания“ на Националния  център по заразни и паразитни болести.

Информацията дойде, след като в града се разпространиха слухове, че частни лаборатории взимат проби за COVID – 19.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?