Следвайте ни

Ръст на временни работници от трети държави

viber icon

"Броят на регистрираните работници от трети държави тази година има съществен ръст. Над 10 000 са работниците, регистрирани за временна заетост до 3 месеца до момента тази година", съобщи в Смолян министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той посочи, че за цялата минала година са регистрирани от трети държави малко над 7000 работници, докато само до август т.г. регистрираните за работа до три месеца работници у нас са над 10 500, а предстои на внос на работници да разчитат и зимните ни курорти до края на годината. Освен за три месеца от трети държави идват същевременно работници и с друг, разрешителен режим, регламентиран със Закона за трудова миграция и трудова мобилност, който е за от 3 до 9 месеца. Основно това са работници от бившите съветски републики - Украйна, Молдова, Киргизстан и др.

"Туризмът е един от секторите, заедно със земеделието, който се характеризира с временна заетост, и необходимостта от работна ръка се осигурява и с внос от трети държави. България улеснява работодателите в привличане и наемане на работна ръка от тези държави. Имаме две спогодби към момента за регулиране на трудовата миграция - с Армения и Молдова. Предстои другата седмица да започнат експертните разговори за подписване на подобна спогодба с Грузия. Подобни преговори се водят с Беларус и Украйна. Чрез тези спогодби се дава възможност да се наемат граждани без разрешение за работа. Спогодбите освобождават работодателите от разрешението за работа", обяви Петков. Той отбеляза, че в първоначална фаза са и разговори за работа на виетнамски работници у нас, каквито традиции е имало преди време.

Министърът бе на работно посещение в Смолян. Той разгледа Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания и Общностния център в областния град, след което посети клона на Държавното предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“.

Петков заяви, че се надява все повече работодателите да търсят работници, които завършват квалификационно обучение в петте клона на Българо-германския център в страната, които подготвят кадри за туризма - готвачи, камериери и др., по споразумение от миналата година с Министерството на туризма. Над 18 хиляди безработни са получили квалификация в Българо-германския център в страната, като над 2000 от тях са преминали курсове в клоновете в Смолян и Царево. 80 % от тях са се реализирали на пазара на труда след това, посочи Петков.

"Целта на активните политики на пазара на труда и Националния план за действие по заетостта е да се инвестира в качеството на работната ръка, която за съжаление е все по-дефицитна и като количество, и качество", посочи Петков.

Той благодари на кмета на Смолян Николай Мелемов за общинската подкрепа за клона на Българо-германския център в Смолян и заяви, че социалната политика в родопската община е развита във всички сектори, като от посещението си се е убедил, че качеството на социалните услуги е на много високо ниво.

"Обхванали сме всички възрастови групи със социални политики, но за да бъдат успешни те, няма как да не бъдем в постоянна връзка с министерството, защото имаме големи предизвикателства и за съжаление много хора се нуждаят от помощта на държавата и общината", коментира и кметът на Смолян Николай Мелемов.

Министър Петков обяви, че от следващата седмица стартира програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност на хората с увреждания, по която ще се финансира изграждане на рампи, асансьори и др. съоръжения за хора с увреждания в жилищни сгради. По нея ще могат да кандидатстват всички собственици на жилища и сдружения на етажна собственост за финансиране на приспособления и съоръжения на максимална стойност до 100 000 лева.

"За първи път се стартира такава национална програма, която да подпомогне собствениците на жилища да изградят достъпността. Тук отново сме заедно с общините, защото главните архитекти трябва да одобрят инвестиционните проекти по линия на националната програма", каза Петков.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

@

09.08.2019 | 16:47

Само не арменци - няма да има къде да се черкуват.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?