46
Следвайте ни

Рок мюзикъл разтърсва смолянския театър с "Ще те накарам да се влюбиш"

viber icon

Изгубени в хаоса, ранени от болката на отхвърлянето, отчуждението, жестокостта, бездушието, представяйки своята лична история и изхода от нея, единственият възможен - любовта. Това представя с уличен език, но с много песни, мултимедия и високоволтов рок спектакълът на Родопски драматичен театър  "Николай Хайтов" в Смолян - "Ще те накарам да се влюбиш". 

Текстът е на Недялко Йорданов, режисьор е Андриан Петров, а музиката е дело на композитора Петър Радевски. Сценографията, дело на Андриан Петров и Петя Караджова, представя тъмната улица в нашето съвремие, с нейните неугледни ъгли и надраскани с графити стени. Рисунките са дело на ученика от Художествената гимназия в Смолян Ангел Ников и Иван Попов от ГПЧЕ.

Фабулата потапя публиката в рисковия живот на банда обирджии, белязан от калта и хаоса на съвремието. В ролите влизат с много хъс младите актьори на смолянската трупа Гергана Либова, Васил Читанов, Мариан Бозуков, Дарина Русева, Борис Хаджийски, Никола Обрешков.

Премиерата на авангардната постановка е на 27 октомври. Заради противоепидемичните мерки, тя ще бъде различна, но пък спектакълът дава заявка за дълъг живот на колела в страната с много млада публика занапред, заради силното си послание точно към тях за пътя нагоре в лутането за посока, на техен език и с много рок заряд.

„Спектакълът е писан във времето, когато в България цареше пълен хаос -  годините на мутрите, на беззаконието. Главни действащи лица обаче са млади хора, които по една или друга причина животът е наказал, белязал и те са принудени да изкарват хляба си като обират банки, инкасо автомобили, хора. Живеят на ръба, но всеки от тях носи своята голяма болка за онази първа любов. Ние решихме да поставим този спектакъл по доста различен начин, за да бъде съвременен и да е много близо до младите хора. Композиторът, който е тук, написа прекрасна рок музика. Тоест, ще имате възможност да гледате рок мюзикъл. Езикът на спектакъла е уличен - такъв, какъвто повече млади хора употребяват, когато не са в училище и при родителите си, а със своите приятели. Целта на представлението е да покажем, че нещата не са розови, да свалим розовите очила и да разберем, че вие растете в едно ненормално общество, сред огромни проблеми. Ние, родителите, сме във ваш дълг и забързани в нашето ежедневие, за да ви осигурим просперитет и добро бъдеще, понякога не забелязваме, че вие боледувате, че страдате, че имате най-различни проблеми. А има едно лекарство, което може да излекува всичко. Това е любовта, във всичките й форми“, каза Петров.

За смолянския театър постановката е знакова, не само защото отправя предизвикателството към младежката публика да влезе в театралната зала с голямо желание, а и защото от над 30 години не е представяла мюзикъл. През 1987 г.  РДТ обра овациите с постановката си "Опера за 3 гроша" на Бертолт Брехт, а през 1990 г. - с култовото си "Кабаре". "Театърът е правил невероятни неща, но през тези години не сме създавали мюзикъл. Това е голямо предизвикателство за младите актьори в трупата на театъра, защото ще ги видите в друга светлина - те танцуват, пеят. На сцената ще видите всичко, което театърът може да покаже. Всеки от актьорите разкрива своята голяма болка посредством песента и ще разкаже своята история", каза Петров.

Композиторът Петър Радевски преподава в САЩ, води много  уъркшопове и е автор на много театрална музика. В Смолян участва за втори път в постановка, след "Театър, любов моя" преди две години.

„Много обичам Смолян, има някаква магия в този град, в този театър. Недялко Йорданов е написал уникален текст, но навремето, когато трябваше да се направи този спектакъл, не можа да стане“, каза Радевски.

„Наистина театърът имаше нужда от такъв вид спектакъл. Нека покажем и това лице на тези млади актьори тук, при нас, нека докажем, че младите могат да влязат в салона не по задължение, а защото те самите искат да влязат“, каза директорът на театъра Румен Бечев.

Спектакълът е за зрители на възраст над 12 години.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?