Следвайте ни

Родопско село награждава отличничка с приза "В памет на Митко" 

viber icon

Родопското село Давидково излъчи отличния си ученик, който тази година получава приза "В памет на Митко" с парична стойност от 100 лв. Оригиналната награда е в памет на починал ученик. Инициативата е на 7 мъже и жени с корен от селото. Сред тях е и диджеят Цанко Делиев, който живее в Пловдив.

"Да инвестираш средства в образование, да подариш усмивка на дете, това е безценно", казва Делиев. За кампанията се събират целогодишно пари в банкова сметка и с тях се подкрепят училището и учениците, а цяло Давидково събира пари за каузата. 
Димитър Терзиев, на чието име е кампанията, бил пословичен с ученолюбие, но заради тежко заболяване не могъл да завърши средно образование и починал през 2007 г. На негово име родопчани досега са осигурили от дарения десетки учебни пособия за училището. Тази година наградата се връчва за 10-ти път. Отличена е седмокласничката Десислава Кокалова.

"В страната се правят много инициативи за талантливи деца. Тази обаче е различна, защото ги насърчава да учат и няма връзка с доходите. Хората с желание отделят пари", каза кметицата на Давидково Севда Чолакова. От даренията последно децата от училището бяха на екскурзия в Пловдив. С екскурзовод разгледаха археологически обекти и Археологическия музей, ходиха на кино.
"Митко беше харизматичен, мил, контактен", казват инициаторите. Момчето обикаля целия свят чрез радиостанцията си, дори е говорило с краля на Испания Хуан Карлос. На 16 години Митко става най-малкия член на Българската федерация на радиолюбителите с инициалите LZ5AZ. Има хиляди записани радиовръзки, удостоверени с пощенски картички от целия свят. 
Училището в Давидково е защитено от закриване. В него сега учат в сборни паралелки деца от пет села.

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?