1553

Родопският инфлуенсър Ицо Брадата: Не се отчайвайте - и старостта преминава!

Не се отчайвайте - и старостта преминава! Това e един от култовите лафове на известния в Смолян като Ицо Брадата народен зевзек. Двуметров гигант, Христо Христов отдавна е познат на смолянчани като уникален шегобиец. Лафовете му вече са притегателна ежедневна порция смях в интернет. Христо ежедневно и по няколко пъти публикува шеги в профила си във Фейсбук, много от които стават крилати фрази, а последователите му стават все повече.  

Интернетът е полезен за Ицо и почитателите му, тъй като родопският гигант е един от най-обичаните за компания в Смолян, но не обича да се показва пред публика.

 

„Помня от детските си години разни мухабети. Винаги ми е правело впечатление, не знам каква способност имам, от едно изречение помня лаф. По себе си съм усетил, винаги си ме канят за мухабет, знаят, че ще бъде по-весело.

Не се напъвам да го правя весело. Сега открих например, във връзка със ставите си, че докато сме си пиели питиетата, медицината е напреднала. Оперираха ме без пълна упойка и като ги видях да влизат докторите, ми стана смешно, бяха въоръжени с уреди все едно ще правят ремонт на апартамент“, смее се Христо.

Сред последните му постове е:

- Много ли обичаш цветята? - пита внуче баба си.

- Защо, баби?

- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета!...

Лафовете му веднага става хит със стотици споделяния и харесвания дневно. „Наскоро я чух тази чужда дума инфлуенсър, някой ми каза, че съм такъв, та трябваше да я науча - да не е обида“, смее се Христо. А желанието му да публикува шегите си му идва, след като изкара две тежки операции за смяна на тазобедрените стави преди две години. 63-годишният родопчанин не очаквал, че хората спонтанно ще започнат да събират дарения и ще осигурят нужните средства за скъпите стави. Хора от Родопите, страната, от Европа и САЩ обаче с радост даряват за Христо средства, в кампания е организирана от негова приятелка от Хасково, без той да знае.

 

„Трогнат съм, бях загубил вяра, че може да има толкова добро, но хората ме опровергаха и съм им безкрайно благодарен. Заради износване на ставите се мъкнех като куче и всякак ме болеше, не вярвах, че може да се случи промяна, но стана“, казва Христо. След смяната на ставите той е с призната от ТЕЛК 75% загуба на трудоспособност и получава "крупните" 380 лв. пенсия. Но не се оплаква. Ако без нещо съм загубен, то е без рока, той ме е крепил, откакто се помня, казва Христо.

 

Колкото е висок, толкова е и добър човек

Христо е познат на смолянчани със „Супер Саунд“ студиото си, което още изумява с някогашните си касети с музика преминаващите туристи през ларгото на родопския град. Коренът му е от близкото до Смолян село Турян, което има славна история и църква на над 170 години. Сега обаче в него живеят едва 20-ина души през зимата. Лятото селото се пълни с народ заради многото вили. Само че софиянци не са като местните и дори през дувара не се познават, а някога хората си наглеждали и животни, и имоти един друг, с едната дума, и никой не е заключвал, казва Христо.

Той отрасва в Турян, но за да продължат училище след 7. клас със сестра му, се налага с баща му и майка му, които са учители, да се преместят в Смолян. „Майка му, Милуша, е като него, зевзек от класа. На нея се е метнал. Неин лаф е: Намерила съм две мулета, ела и ти да се спомогните да изорем.

По-голям зевзек от майка му е неговият баща Иван, който дори има издадена книжка с основна тема - култовите му ловджийски лакърдии. 

Уникат е Ицо, много хора имат представа за музика благодарение на него, някои станаха известни. Той е и душа на компанията винаги. Жалко, че не иска да излиза пред публика, но който е бил с него в компания, не го забравя. Повечето от лакърдиите са си негови, той е един от малкото, които раждат постоянно свои шеги. Той е от народните зевзеци“, казва примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова.

Тя дава и пример за хумора на Христо. Като се оплакал на майка си веднъж, че бурените в градината са огромни и не могат да се отскубнат, тя му заявила: Че да вземем да ги маркираме и да извикаме горските да ги отсекат.

На фона на родопската си същност Ицо Брадата е китарист и сигурно единственият доживотен родопски хипар. Носи дълга коса и брада, откакто се помни. Не знам за косата, но брада не съм имал само като съм се родил, смее се Христо.

 

 Не пропуска "Аполония", основава клуб "Зевзек"

В Смолян той учил в елитната математическа гимназия, но след това поел към мечтата за музика, която го държи цял живот. Завършил в Хасково Институт за културни и просветни кадри в специалност „Музика“.

Улучил времената, когато го започнал като полувисше, а като го завършил, системата се сменила и то се признало за висше. Смята годините си в Хасково за най-щастливо бохемските. Били само две момчета в клас с 30 момичета и бил център на много женско внимание. Тогава свирел с приятели по заведения по Хасково, Харманли, Стара Загора и си вадел доста пари. „Не казвах на нашите, че си изкарвам, и те си ми пращаха“, смее се Ицо.

В Смолян свири 5 години на бас китара във Виевската група. Казва, че в онзи период всеки можел да си позволи да извика цяло село на сватба и венчавки с по 500 души били ежедневие, а не като сега. След това Ицо работи като сценичен работник в Драматичния театър в Смолян, но е бил и строителен работник по пътя Турян-Смолян и дори в Кадастъра. С театъра обикаля много населени места в България и Македония. Създава студиото си за звукозапис, което в най-добрите години има 4 магазина с продавачки в Смолян.

Той е член от основаването на култовия клуб „Зевзек“ в Смолян. А колкото до музиката на касети казва, че и сега има хора, които идват от Бургас и Варна, за да си купят 10-15 касети и се оплакват, че в големите градове няма подобна екстра. Англичани и немци пък се снимат пред студиото му, като видят някогашните касети с музика.

 

Зевзеклъци онлайн

 ЗАВИСТ

Канибали разглеждат списание Playboy, изпаднало от минаващ покрай острова им круизен кораб:

- Егати и богаташите, виж им само менюто...

ДОБРЕ СИ

Стара баба отива на профилактичен преглед:

- Как съм, докторе? - пита бабата.

- Добре си, добре, ама нимой зафата нови сериали...

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Paula Fox

Paula Fox

12.06.2022 | 18:57

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
2 4

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?