Следвайте ни

Родопска история за любов, боксьор, ветеринар и козата Петя

viber icon

Петър и Камелия изоставят града и се заселват в село Загражден, създавайки ферма с 70 животни - така пандемията променя щастливо живота им

Боксьор от Хасково, ветеринарен лекар от Димитровград, коза от Калофер, три момиченца и любов, и бъдеще в  Родопите. Това не е сапунен сериал, а реалният живот на семейство, заселило се от една година в планината. Създават ферма със 70 кози и градят планове за бъдеще изцяло в планината. Невъзможната им история става възможна в пандемията. За Петър и Камелия тя се оказва щастливо обстоятелство и тотално променя живота им към добро, при все че в началото е доста рисковано. Започнал като изненадващо наказание, горчиво хапче и огромен стрес, вирусът им помага да осъществят голямата си мечта да заживеят в Родопите.

Не ни се виждаше реално, но стана от само себе си в пандемията, казва 39-годишната Камелия Маврова. Борбената дама е от Димитровград и винаги е обичала животните. Завършва Тракийския университет в Стара Загора и две години се занимава с научна дейност в катедра "Патоанатомия". След това отваря своя частна клиника за обслужване на дребни домашни любимци. Пътят на Петър пък минава през професионалния бокс, с който свързва живота си дълги години. След това също "плува с препятствия" в частния бизнес, занимава се с производство на тестени изделия в Хасково. Съдбата ги събира с Камелия и оттам пътят към планината става обща мечта. Имат три момиченца - Ефтима е втори клас, Нермин е 1-ви, а Катето е на почти 2 годинки.

"Преди три-четири години си купихме къща в село Загражден, в община Баните, за да има къде да почиваме, тъй като животът ни беше много напрегнат, имахме много работа в клиниката", разказва Камелия. В пандемията обаче работата става трудна, наемите - непосилни за плащане, и семейството се изнася в планината. От една година поддържат ферма до съседното на Загражден село Давидково. "Фермата е между селата Давидково и Стърница и всеки ден пътуваме. Сега смятаме да се преместим на ново място. Животните ни вече наброяват около 70. Здрава съм и се чувствам силна и жилава, справям се с работата във фермата, но си трябва и сериозна мъжка сила и за боксьора винаги има подходяща задача", смее се Камелия.

Те произвеждат мляко, козе сирене, че и деликатесни сирена - със зехтин и шафран. Камелия се оказва единственият ветеринарен доктор в района. И става ясно, че и за професията й има доста работа, въпреки че животните в дворовете в планината намаляват. Затова планира съвсем скоро да си отвори кабинет, а в бъдеще защо не и клиника. "Има си нужда от ветеринарен лекар и да се създаде култура на хората, че не могат да се справят с всичко сами. В началото им беше странно, но сега всички свикнаха", казва Камелия.

Важна роля в тяхната история имат козата Петя и овцата Катя, които са ВИП дами, живеят отделно от стадото, в дома им. Козата Петя е единствената с чан на шията от животните им. "Петър донесе Петя като малко яренце от Калофер. Тя е от автохтонна порода, с дълъг косъм, много красива. От кожите на животните от тази порода правят красивите облекла на кукерите. Яренцето беше отгледано вкъщи и така и не се припозна за коза, като порасна", смее се Камелия.

Козата се приема за член от семейството, качва се спокойно в автомобили и общува с хора без проблеми. "В началото умувахме какви породи кози да си вземем. Стигнахме до извода, че трябва да са млекодайни, тъй като се привързваме и не сме хора, които могат да поддържат ферма само за месо. Козите са изключително интелигентни животни, не е трудно да се гледат, защото са умни. Петя е специално издание. Опитахме се да я внедрим в стадото, но не я приеха. Тя знае, че е важна, и се чувства аристократка. Има объркани представи за себе си, не се възприема за коза. Знае си името, всичко разбира, целува ни, до досадност е привързана към нас и е с голямо самочувствие. Живее с овцата Катя, която е кръстена на нашето най-малко момиченце", разказва с усмивка Камелия.

45-годишният професионален боксьор Петър Димитров заявява, че не вижда по-добро място за живот от този в планината. Рингът не му липсва, а предизвикателствата в планината всеки ден му доказват незаменимостта на мъжката му роля. Не приема по никакъв начин модерното размиване на половете, липсата на дисциплина и мързела и смята, че всеки мъж е най-щастлив, когато изпълнява основната си роля, отредена му от памтивека - да защитава семейството си и да се труди за осигуряване на прехраната. Трите момиченца също са по-щастливи в родопското село. Ефтима и Нермин учат в ОУ" Св. св. Кирил и Методий" в Давидково и волно търчат по родопските поляни.

Родопската приказка продължава. И в нея, от всички участващи животни и хора, само козата Петя смята, че е от специална порода.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?