Следвайте ни

Родопчанка издаде енциклопедичен труд за миналото на Борино и Родопите

Книгата е и увлекателно четиво, изпълнено с много интересни факти за битието на родопчани в миналото.

viber icon

Внушително изследване на миналото на Родопите издаде Цветка Такова от Борино. „Село Борино в миналото и настоящето на Родопите“ е енциклопедичен труд с историко-географски, етнографски, културоведски и научни изследвания за миналото, вярванията, традициите и обичаите в село Борино. По достъпен и увлекателен начин е поднесена информацията за мерните единици, използвани от местните хора, за знаците на природата и тяхното тълкуване в миналото, народните знания и начините за лекуване като част от духовната култура. Авторката изготвя речник на ежедневните турски думи в говора на българите и стига до извода, че „лексиката на местното население включва кръг лексеми, които са в резултат на културната симбиоза на етносите".


Емоционална е главата „Турската жена в Западни Родопи“. През всичките й страници съпътстват аналогиите между Библията и Корана, които бележат съвместния живот в двете общности.
С особена прецизност е коментирана и съвременната именна система, а фактите от социално-икономическото развитие на община Борино през последните 30 години са изложени коректно.
Напълно права е авторката, която твърди, че „се впускаме в бездна“, но се съобразяваме с регистри, цифри, личности. Историята и настоящето се срещат и преоткриват.


Според екипът на Издателски комплекс на Висше училище по сигурност и икономика в Пловдив, "през последните години има ясно подчертан интерес и търсене на подобни издания, но те са рядкост на пазара, тъй като изискват много задълбочена работа, както и изучаване на оригинални архивни документи. Затова изданието заслужава специално внимание“.
"С тази книга се впускаме в бездна, но се съобразяваме с регистри, цифри, личности. Историята и настоящето се срещат и преоткриват", казва Такова.

  

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай