Следвайте ни

Родопчанин вдигна в двора си 150 скулптури от дърво СНИМКИ

viber icon

Велин Чаушев от Старцево се нареди до най-добрите карвинг майстори в света, причудливите му творби се прочуха и в Англия 

150 скулптури от дърво създаде родопчанинът Велин Чаушев за четири години, откакто бил осенен от идеята да твори с моторен трион. 49-годишният строител и бивш футболист се възхищавал на предаванията за майсторите резбари по  Дискавъри и Нешънъл Джиографик, но не си и представял, че ще се захване с това. “Ако някой ми беше казал преди 30 години, че ще правя скулптури, щях да му се изсмея, ала съдбата си знае работата“, казва Велин.

Завършил е текстилния техникум в Златоград, близо до родното си село Старцево. След това бил две години граничар, а когато се уволнил през 1991 г., в района  нямало никаква работа. „Тогава, в началото на прехода, всички се променяше,  в рудниците не търсеха хора. И поех към София. Изкарах там към 15 години, работех в строителството“, казва Велин.

Преди 5-6 години решава да се върне в Старцево, където са и възрастните му родители, и продължил да работи в строителството. Сега има син на 22 години и 18-годишна дъщеря, разведен е.

Първата си скулптура с триона направил от ...чакане. „Трябваше да нарежа дърва за огрев за зимата и чаках синът да ми помогне, но той се забави и аз започнах да шаря с резачката по едно дърво. Неусетно се увлякох. Щом се стъмни, се прибрах. Дърва  не нарязах, но и вътре продължих да си резбовам с триона, а после го довършвах с длета и шлайфове. Така се получи първото ми мече“, разказва той.

Още на следващия ден влязъл в механа в Старцево и показал на собственика какво е сътворил, а механджията го попитал дали може да направи и орел.  „Прибрах се и въодушевен от похвалата, се заех с орела, а мечето подарих на собственика, да му краси механата. След орела реших да направя нещо и за себе си. Започнах да качвам във фейсбук снимка на всяка следваща скулптура, а хората ми даваха много добри отзиви и ме стимулираха и това ме завладя“, разказва самоукият резбар.

Смее се, че първата зима едва не останал без дърва за огрев, защото  ги направил на скулптури. Синът му се шегувал, че трябвало да ги горят, за да се стоплят. Първата му клиентка се появила по Нова година, била от Калофер. Той направил лале от дърво, тя много го харесала и поискала да го купи. Нямал представа колко струва подобно нещо, тя определила цената. А след това за всяка следваща скулптура отделял все повече време. 

"Първо не бяха съвсем изпипани и някои хора наричаха стила ми кукерски, неопределен. Във въображението си ги виждах много добре, но не се получаваше както го исках. Сега и аз си ги харесвам, смятам, че вече се получават много добре. Обръщах все повече внимание на детайлите, купих по-добри машини, голям шлайф. С времето завързах приятелства във фейсбук с колеги от цял свят, карвинг майстори. Виждах как работят, те виждаха моите творби, харесваха ги. След това си купих и специална машина, която върши работа само на човек, който се занимава с карвинг“, разказва Велин.

Вече е продал близо 70 скулптури в България и три-четири - в Англия. Правил е и табела на булевард на Руски паметник в София, поръчал му я д-р Генчев. Дворът му сега е пълен с над 120 скулптури и се е превърнал в изложба на открито. „Близките ми първоначално приемаха моята страст към карвинга на шега, ала сега вече гледат сериозно на моята работа“, казва Велин.

Чаушев е и футболна легенда от мъжкия отбор на Ивайловград. Започва спортната си кариера на 14 години. Направили му бенефис, на който скъсал ахилес, но дори гипсиран, продължил да вае скулптури с резачката. 

„90% от скулптурата резбовам с моторния трион, после оформям детайлите  - мигли, очи, уста. Имам три моторни триона, шлайф, прав шлайф, с борчета като на зъболекарите, ала много голям, за дърворезба. Довършването на творбите правя с обгаряне, лакиране. Има доста работа, докато стане в готов вид. Повече време отива, ако е човешки образ или тяло, докато при животните става по-бързо“, казва Велин. Най-големите му скулптури са два мечока - единият е два метра, а другият - 1.50 м.

„Питали са ме дали съм мислел да си извая автопортрет.  Минавало ми е през главата, ала малко ме е страх ще се справя ли... Но ще го направя, тъй като търся ново предизвикателство“, казва Велин. 

Прадядо хайдутин

Старцево е едно от най-многолюдните села в Средните Родопите, с над 2200 души население. Намира се на пътя между Неделино и Златоград. Смята се, че е и едно от най-старите селища в региона. Предания разказват, че голяма част от населението на Неделино и Златоград има корен от Старцево. От будното село през турско робство са излезли и възрожденци, и хайдути, които бранели родопчани. Прапрадядото на Велин - Йордан Чаушев, е бил хайдутин, за когото се разказват легенди.

Продава и дарява: Мечтае за фестивал на резбарите и на Рожен

Родопчанинът оценя работата си най-вече по отзивите на над 60 колеги карвинг резбари, които работят по цял свят. Вече е представял свои творби и на първия в страната фестивал за дървени скулптури, иницииран от карвинг резбаря Крум Велев от Самоков. „Исках да направим подобен фестивал и на Рожен, но заради пандемията всичко замря. В България все още карвингът не е толкова популярен. Ала има доста ценители, които още като кача снимка на нова творба, и се влюбват в нея и я искат“, казва Велин. 

Той  работи с всякакъв вид дърво, основно дъб, бук, бор.  И името му като резбар вече е познато. Творбите в двора му идват специално да ги видят хора от цялата страна. През зимата пък прави и огромни скулптури от сняг. 

Той не само продава, ала и подарява много свои скулптури. Повечето са за набиране на дарения за болни деца. Дарил скулптура и на детската градина в Старцево. 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?