Следвайте ни

Родопчанин построи две къщички на баба Яга край Баните СНИМКИ

viber icon

Две къщички на баба Яга, едната "кацнала" върху кокоши крака, а другата - върху подредени един върху друг като с магическа пръчка речни камъни, привличат туристи на пътя за Баните.

Балнеокурортът се слави с различни легенди и забележителности. Едни от тях са Шилнестия камък и крепостта Врапово. С лични средства 40-годишният Емил Демирев направил къщичките на баба Яга, за да кара туристите да спират и да прочетат легендата за двете забележителности. Нямам нужда от реклама, правя ги за популяризиране на родния край, казва майсторът.

Той от 20 години работи в Несебър, има съпруга и две деца на 4 и 6 години. Слави се с оригиналните атракциони, които сътворява за обекти по морето. Сред тях е колата на Флинстоун, която е като магнит за децата. Досега е направил и над 20 къщички на баба Яга, като последната е отпътувала за Перник.

Двете къщички на вещицата на около 3 км от Баните са направени от смърч, а вътре във всяка могат да седнат заедно 6 деца край дървена масичка. Той планира край приказните къщички да направи и чешмичка. "Вдъхнових се от руската приказка за баба Яга. Руските книжки имат уникални илюстрации. Претворени в живота, те привличат много повече децата от пластмасови пързалки, защото са близо до тяхното въображение", казва Емил. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?