Следвайте ни

Родопчанин показа уникалната си колекция, събирана 43 години

Апаратите са ремонтирани и реставрирани в продължение на 43 г. от Съби Мезински

Уникална изложба на 263 ретро радиа подреди Съби Мезински в ТПК „1 май“ в Смолян. Рекордната цифра на колекцията му се е увеличила от 2017 г. със 17 радиоприемници. Апаратите са произведени в почти цяла Европа и САЩ. Те са събирани, ремонтирани и реставрирани в продължение на 43 години от Мезински.

Смолянчанинът е радиотехник по образование. Наследил страстта от баща си, който е първият радиотехник в Смолянско.

"Отваря първия си сервиз през 1938 г. и цял живот това работи. Аз работих при него известно време, но продължих с киното и телевизията. Бях 19 години технически инспектор в киното и работих в сервиза на телевизията", разказва Мезински.

Съби наследил страстта към радиоапаратите. Някои са му подарък от приятели и близки, други купувал, трети прибирал, след като стопаните им ги метнат на боклука.

Радиоапаратите му са на възраст от 1925 г. до 1970 г., и са произведени в Германия, Холандия, Чехия, Австрия, Унгария, САЩ, Франция, Полша, Италия, бившия Съветски съюз и България. През годините той представял колекцията си неведнъж. През 1998 г. на Международния технически панаир в Пловдив и на изложби в Смолян през 1977, 1995 и 2006 и 2017 г. За изложението в Пловдив застраховал колекцията си за 100 000 лева.

"Най-трудно се поддържа плата и дървото ", казва родопчанинът.

В сбирката му има култови радиоапарати. Сред тях са нацистки военен "Нора", който останал в дома на мъж от Райково. Бил командващ от немските войски по време на Втората световна война. Също така в колекцията му са българските "Гусла" и "Линейка“, както и американски "Зенит" от 1936 г, който тежи 70 килограма.

Още през 1958 година в Русия произвели радио „Фестивал“, което е с дистанционно. На Мезински му е дарение от морски капитан във Варна.

Има и немски приемник „Браун БСК 239Ф“. Наши войници преследвали германците в Югославия и го открили в окоп. А друг радиоапарат - „Олимпия 401“, проектира станцията като на електронно табло, а е произведен през 39-та година. Мезински го получил в насипно състояние. Интересно е и руско лампово радио  от 1957 г. с таймер кога да започне да свири.

Освен заводски производства в колекцията му е и радио, което е пълно копие на първия руски радиоапарат от 1925 г. Съби го направил по снимка от музея в Москва, за да показва на ученици как лабораторно е създадено радиото. То също работи.

Според него най-ценните радиа като изработка са българските, заради перфектното дърво на кутиите си. "Те са направени най-стабилно и са красиви. Скъпо радио се прави с много пари, в такова дърво червеи не влизат. Но са обработвали дървото много, държали са в солена основа кутиите, след това са го обработвали и по други начини, дълъг и скъп процес е било, правили са ги вечни, както са правили мебели", обяснява родопчанинът.

Мезински показва и апарат, какъвто е имал в кабинета си Йосиф Сталин - радио „Мир 154“. Както и радиоапарат, който ползвали нацистите на фронта. Той прилича на сейф, направен е в херметическа кутия и е изработван за пълководците.

"В тях се включва акумулатор и всеки пълководец е имал такъв, за да следи с него за хода на войната. Освен за военните, германците правят радиоапарат на батерии за пикник за населението. Той е в куфар от дърво и тежи 6-7 кг", показва Мезински.

Един от внушителните в колекцията е съветски радиоапарат "Звезда", който има звездичка от истински сапфир.

"По-голямата част от това, което виждате, е било притежание на родопски семейства. Даже в годините, когато не са имали средства за най-належащи нужди, са били с отворени очи към света и са притежавали тези радиопарати“, разказва Мезински.

Има два ръчно правени радиоприемника от царско време. Изработени са по поръчка и тайно в Пловдив, тъй като радиата били запечатвани, за да ловят само една станция. Те не са завеждани в пощата, което тогава било задължение за всички, не са плащани и данъци за тях.

„Баща ми ги е поръчал. Като са ги донесли, са били скривани, властта да не ги знае, защото в онова време хората не трябвало да научават много, а само това, което трябва“, разказва колекционерът.

С навлизането на интернета Съби си е направил и специален сайт "Old radio", в който са изложени всичките му радио реликви. Колекционерът е обявил в него, че продължава да изкупува, реставрира, ремонтира и поддържа апаратите. Както и да продава и изработва нови ретро радиа.

Петя Гайдарова

Кореспондент Смолян екип "регион"

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?