Следвайте ни

Родопчани ходят на гурбет от векове, вирусът не ги плаши

viber icon

"Родопчани от векове ходят на гурбети и всичко са видели поколения наред, затова рядко се плашат и много трудно се отказват. Така че и пандемията, и Брекзит не ги връщат от Англия. А и какво да правят тук, ако си дойдат, ще стоят гладни, няма работа", казват от доспатските села Змейца и Бръщен. От там първи от региона хукнаха масово на гурбети в прехода и половината жители на селата отдавна работят в чужбина. Основните дестинации са Англия, Шотландия, Испания, Гърция. Търсещите препитание зад граница родопчани са наети главно в селското стопанство. А причината да не се връщат при никакви обстоятелства е високата безработица в планината.

Само от Бръщен над 400 души от десетилетия работят трайно във ферма до град Мейдстоун в Англия, която се управлява от бръщенеца Салих Ходжов. "70 души са целогодишно там на работа, останалите се  връщат, като намалее работата по Нова година, и отново пътуват през април към Англия", каза кметът на Бръщен Кемал Бошнаков.

Той е категоричен, че никой не се отказва от работата си в Англия и не си идва, дори в пандемията, тъй като всички са сплотени, поддържат се. А и собственикът Тим Чембърс не само не връща хора, но и развива производството и разчита изцяло на родопчани. Фермата отглежда над 4000 дка ягоди, малини и червенолистно цвекло. Бръщенци заработват добре в Англия, което личи по цели квартали в селото, с обновени и модерни къщи и дворове в родното им място.

Близо една четвърт от населението на съседното доспатско село Барутин също намира препитание в Англия, Испания, Гърция и други европейски държави. Друго от знаковите гурбетчийски села в Смолянско е девинското Стоманево, откъдето 140 души - цели семейства с децата, трайно се преселиха в испанския град Барбастро.

"13 години на Нова година пътувах за Барселона при децата ми в Барбастро, само тази пропуснах заради мерките срещу пандемията. Дъщеря ми и синът ми са там от 13 и 16 години, имат работа, купиха си къщи, нямат намерение да се връщат. Проблеми с работата в пандемията имат жените, които чистеха къщи, но и те не се връщат. Нашенци са задружни и си помагат", казва кметът на Стоманево Росен Иванов.

От родопските села единици са се прибрали обратно от чужбина заради пандемията. Причините са възрастни родители за гледане или здравословни проблеми. Повечето си идват, за да си видят роднините, да си лекуват зъбите или да оправят документи, и се връщат обратно в чужбина независимо от трудностите.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Цецо

Цецо

06.02.2021 | 14:43

Няма лошо да ходят. Проблема е,че се прибират болни и заразата се пренася. Иначе не само от селата,а от всички краища на мизерната ни страна бягат хора. Никой с мозък няма да остане,освен старците и мързеливите. Всичко друго са напразни напъни за оцеляване. Добре,че все още влизат парите,изкарани навън, итаче отдавна и пенсии да няма.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай